In cadrul sedintei reunite a guvernelor roman si maghiar, premierul maghiar Ferenc Gyurcsany a reiterat pozitia Ungariei fata de proiectul minier de la Rosia Montana. “Ungaria este in continuare impotriva deschiderii unei mine de aur la Rosia Montana. Nu inteleg de ce acest proiect este inca in proces de implementare”, a declarat premierul maghiar. Gyurcsany a mai precizat ca pentru tara sa a reprezentat un semn bun faptul ca avizarea proiectului a fost oprita.

Autoritatile maghiare au contestat proiectul minier in permanenta. Potrivit acestora, deschiderea unei exploatari aurifere la Rosia Montana ar avea un impact negativ asupra mediului inconjurator, iar poluarea bazinelor hidrografice din Transilvania cu cianura ar afecta si teritoriul Ungariei.

In cadrul sedintei, ministrul roman al mediului, Attila Korody, a prezentat un raport referitor la proiectul Rosia Montana. Reamintim faptul ca Rosia Montana Gold Corporation, companie detinuta de catre Gabriel Resources, doreste sa deschida in Muntii Apuseni una dintre cele mai mari exploatari miniere din Europa. Proiectul minier al companiei a fost contestat de-a lungul anilor de o serie de ONG-uri si de personalitati internationale. In acest moment, compania este inca in faza de obtinere a autorizatiilor din partea Ministerului Mediului.