In curand, pungile din plastic nu vor mai putea fi distribuite gratuit in magazine. Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta care prevede introducerea unei taxe de 0,2 lei pentru pungile tip sacosa confectionate din materiale care nu sunt biodegradabile, anunta Realitatea Tv. Proiectul de lege trebuie sa treaca acum si prin Camera Deputatilor, care este for decizional.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, anuntase inca de luna trecuta ca toti operatorii economici care vor introduce pe piata pungi din plastic vor fi taxati, incepand de la 1 ianuarie 2009, cu 0,2 lei pe bucata, precizand ca aceste companii vor fi obligate si sa afiseze intr-un loc vizibil valoarea eco-taxei.

In Romania se folosesc, anual, circa cinci miliarde de pungi din plastic. "Cea mai buna metoda pentru Romania este taxarea pungilor din plastic, concomitent cu masuri de acord voluntar impreuna cu marii retaileri", a afirmat in urma cu o luna Attila Korodi, citat de Agerpres.

El a explicat ca folosirea pungilor din plastic genereaza o poluare semnificativa. In plus, punga din plastic este ambalajul care devine deseu in cel mai scurt timp.

Potrivit unui studiu, un roman foloseste aproape zilnic o punga, dar nu mai mult de 20 de minute. Totodata, un procent considerabil din numarul pungilor din plastic utilizate ajunge, conform ministrului, in spatiile verzi, in canalizari, in ape sau pe strada, pentru ca, in Romania, teoria bunelor practici nu se aplica.

"'Daca in 2006 puteam vorbi despre punerea pe piata a peste 1.300.000 de tone de ambalaje, care mai apoi devin deseuri, azi vorbim despre o crestere cu cel putin 30% a acestora. Daca ne referim la pungile de plastic, numarul acestora se ridica anual in Romania la circa cinci miliarde de bucati", a explicat ministrul Mediului.