Parlamentul European va finanta, din 2009, un proiect pilot de 1 milion de euro care vizeaza actiuni, consultari, monitorizarea si impartasirea de bune practici intre tarile UE, statele candidate si cele din Balcanii de Vest pentru combaterea desertificarii. Initiativa a avut-o eurodeputatul roman Marian Jean Marinescu, in urma secetei cumplite din 2007 din Romania.

Comisia pentru Buget a Parlamentului European (PE) a aprobat, in cadrul proiectului de buget al Uniunii Europene pentru 2009, alocarea de fonduri pentru proiectul pilot - "Elaborarea metodelor de prevenire in vederea stoparii desertificarii in Europa".

Proiectul urmareaste cercetarea, colectarea de date, evaluarea, vizitele pe teren, consultari si interconectarea la nivel european pentru oprirea desertificarii. Potrivit Conventiei Natiunilor Unite pentru Combaterea Desertificarii (UNCCD), peste 20 de tari din Europa sunt afectate de consecintele degradarii solului si secetei.

Initiativa, apartine europarlamentarului roman, Marian-Jean Marinescu, care a mentionat in repetate randuri ca in Romania au loc fenomene de seceta extrema care duc la desertificare.