Organizatia Greenpeace considera proiectul Centralei nucleare bulgare de la Belene riscant din punct de vedere al tehnologiei folosite, inutil si scump, a declarat unul dintre liderii organizatiei ecologiste. Centrala nucleara de la Belene urmeaza sa fie construita pe malul Dunarii, la 13 kilometri de Zimnicea.

Potrivit corespondentului RRA in Bulgaria, lansarea proiectului are ca scop sa devieze atentia opiniei publice de la problemele urgente cu care se confrunta energetica bulgara: descentralizarea, eficienta scazuta si folosirea resurselor recuperabile. Proiectul ar putea agrava, insa, problema deseurilor nucleare si adanci vulnerabilitatea Bulgariei la atacuri teroriste.

Organizatia ecologista sustine ca exista indicii de coruptie in procedura relansarii proiectului, iar transparenta este foarte mica, deciziile sunt centralizate, ceea ce mareste riscurile si ar putea duce la o calitate scazuta a lucrarilor de constructie-montaj.

Greenpeace va analiza daca relansarea proiectului este legala si ar putea ataca procedura la tribunal. Ecologistii spun ca exista indicii ca organele competente nationale nu ar fi exercitat controlul necesar. Greenpeace va astepta pozitia Comisiei Europene cu privire la legalitatea procedurii si acuzatiile de coruptie.