Fostul vicepresedinte al Statelor Unite, Al Gore, a comparat forajul maritim cu invadarea Irakului de catre fortele americane in 2003, conform blogului Politico. Intr-o declaratie facuta la o reuniune a organizatiei Netroots Nation in Austin (Texas), Gore a afirmat ca ideea de forare in largul coastelor americane, care castiga tot mai multa popularitate in ultima perioada, este asemanatoare cu aceea de a bea inca un pahar de alcool in incercarea de a scapa de mahmureala.

Al Gore s-a referit in discursul sau la schimbarile climatice si la criza energetica, afirmand: "Daca va uitati la gravitatea crizei climei, veti vedea cum aceasta este legata de criza economica si de amenintarea la securitatea nationala cu care ne confruntam".

"200 de miliarde de dolari sunt trimise peste granita doar pentru petrol", a declarat fostul vicepresedinte.

"Ideea ca putem sa iesim din aceasta criza prin forari in afara coastelor maritime este atat de absurda", a spus Gore, comparand campania de forari offshore, care castiga tot mai multa popularitate in ultima vreme, cu cea prin care incerci sa te tratezi de mahmureala consumand inca un pahar de alcool.

"Aparatori ai status quo-ului sunt cei care ne-au adus in aceasta situatie", a afirmat el, adaugand ca americanii au fost "atat de des pacaliti pentru gasirea unui remediu pentru o problema" fara ca acest lucru sa aiba vreo legatura cu problema in sine - dand ca exemplu invazia din Irak dupa ce fortele SUA fusesera atacate de teroristi in Afganistan.

Gore a afirmat ca marile "motoare de manipulare" au fost deja pornite in aceasta chestiune, adugand ca acestea ne vor spune "ca nu putem face trecerea de la petrol".

Fostul vicepresedinte a insistat insa ca trebuie ca americanii sa se orienteze pe energiile alternative si sa inlocuiasca complet combustibilii fosili in urmatorii 10 ani.

Intrebat daca s-ar alatura administratiei lui Barack Obama in functia de secretar al energiei, asa cum s-a zvonit in ultima perioada, Gore a afirmat ca prefera sa se concentreze pe dezvoltarea unei baze de sprijin pentru abordarea problemelor legate de criza climatica.