Incalzirea globala va afecta sanatatea si bunastarea fiecarui american, iar cei saraci, batranii si copii vor suferi cel mai mult, sustine un nou raport elaborat de o echipa de experti ai Casei Albe, citat de FoxNews.

Informatia pe scurt:

  • raportul a fost realizat de Agentia americana de Protectie a Mediului (EPA);
  • fiecare regiune a SUA va fi afectata de schimbarile climatice, cele mai expuse fiind regiunile de coasta;
  • batranii, saracii, imigrantii si copii vor avea cele mai mari probleme de sanatate din cauza modificarilor de clima.

Documentul, care insumeaza 284 de pagini, a fost realizat de Agentia americana de Protectie a Mediului (EPA). Expertii sustin ca locuitorii din fiecare regiune a tarii vor avea de suferit din cauza valurilor de caldura si a secetei. Degradarea calitatii aerului si inundatiile vor afecta majoritatea statelor, specialistii anticipand si o crestere a raspandirii bolilor provocate de mancare contaminata, apa infestata si gandaci.

Raportul "ajunge la concluzia ca schimbarile climatice reprezinta un risc real pentru sanatatea umana si a sistemului care suporta modul nostru de viata in Statele Unite," a afirmat directorul programului de cercetare al EPA, Joel Scheraga.

Incalzirea globala este cauzata de gaze cu efect de sera generate de arderea combustibililor fosili. La nivelurile actuale ale emisiilor, temperaturile la nivel global vor putea creste cu aproximativ 2 grade Celsius pana la mijlocul secolului si cu 7,5 grade Celsius pana la sfarsitul secolului.

FoxNews sustine ca raportul EPA detaliaza, pentru prima data, cum schimbarile climatice vor "accentua diferentele deja evidente in sistemul american de asistenta medicala". Cei care vor suferi cei mai mult vor fi persoanele sarace, batranii, bolnavi, tinerii si imigranti, adica aproximativ 10% din populatia Statelor Unite. Aceste categorii vor intampina dificultati din ce in ce mai mari sa primeasca ingrijire medicala adecvata pentru boli legate de schimbarile climatice dar si sa se protejeze de canicula sau alte fenomene meteo extreme, precum uraganele.

Raportul sustine ca, in timp ce locuitorii din fiecare regiune a Americii sunt vulnerabili la probleme legate de incalzirea globala, se remarca un fenomen de migratie catre regiunile de coasta, care sunt cele mai expuse schimbarilor climatice, din cauza secetei si a uraganelor.

Documentul este unul dintre cele 21 de rapoarte realizate de catre programul de stiinta al guvernului american dedicat schimbarilor climatice, care se afla in subordinea Departamentului de stiinta al Casei Albe.