8 activisti Greenpeace au finalizat, astazi, un cerc cu diametrul de 59 de metri, cu mesajul "Interzis OMG” *(organisme modificate genetic), intr-un camp cu porumb ecologic din Salonta, in judetul Bihor, pentru a atrage atentia asupra pericolului contaminarii porumbului autohton cu organisme modificate genetic si pentru a atrage atentia Guvernului ca se afla in fata ultimei sanse de a salva agricultura, mediul si sanatatea oamenilor de riscurile porumbului MG MON810 produs de compania americana Monsanto.

Actiunea de realizare a cercului a durat 3 zile si s-a bucurat si de sustinerea detinatorului culturii. ”Ne aflam in al doisprezecelea ceas. Ministerul Mediului s-a impotmolit in proceduri, iar porumbul MON810 a invadat tara. Sper ca domnul ministru Korodi nu s-a gandit sa intre in vacanta de pe acum pentru ca la toamna riscam sa avem mamaliga modificata genetic in farfurii, iar domnia sa va fi primul care o va servi la masa. Ne-am saturat de promisiuni otravite. Este timpul pentru decizii”, a spus Gabriel Paun, reprezentant Greenpeace Romania.

Introducerea OMG in ecosistemele complexe ale mediului inconjurator reprezinta un experiment global periculos, atrage atentia Greenpeace. Aceste organisme create de om se pot incrucisa cu organisme naturale inrudite, astfel raspandindu-se in noi medii si inmultindu-se intr-un mod care nu poate fi controlat sau prevazut. Este si cazul porumbului modificat genetic care poate contamina cu usurinta culturile invecinate de porumb ecologic sau conventional. Registrul cazurilor de contaminare cu OMG inventariaza 216 cazuri in 57 de tari, inclusiv in Romania.

”Omul nu stie inca nici macar ce este viata, dar incearca sa corecteze natura. Organismele modificate genetic pun in pericol formele durabile de agricultura, ecosistemele si ameninta biodiversitatea si viata salbatica. Nu poti opri albinele sa raspandeasca polen sau vantul sa il transporte pe distante mari. Cand totul in jur va fi contaminat ce vom mai pune pe masa? Mamaliga romanilor este in pericol!” avertizeaza reprezentantul Bio Romania, Willy Schuster.

„Guvernul ascunde locatiile unde se cultiva MON810, impiedicand accesul cetatenilor la informatie. Din nou interesele multinationalelor sunt mai presus decat cele ale cetateanului de rand. Anul acesta se cultiva mii de hectare cu MON810 fara sa avem posibilitatea sa protejam culturile de contaminare. Avertizam Guvernul ca se afla in fata ultimei sanse sa evite contaminarea porumbului romanesc cu organisme modificate genetic. Raspandirea MON810 va face ca productia de porumb ecologic si conventional sa devina imposibile, punand in pericol securitatea alimentara.”, a spus Dan Craioveanu, membru al Grupului GRINDA pentru conservarea valorilor rurale.

Greenpeace, Asociatia Fermierilor Bio Romania si GRINDA cer Ministerului Mediului sa inceteze tergiversarile si sa interzica importul si cultivarea MON810 inca din aceasta luna pentru a salva productia ecologica si cea conventionala de porumb.