Unul dintre cei mai impresionanti ghetari din Argentina este in pericol sa se topeasca, dupa ce bucati mari de gheata au inceput sa se desprinda. Perito Moreno, situat in regiunea Patagonia, s-a rupt in timpul iernii, o modificare rara in ce priveste activitatea ghetarului. Astfel de fenomene sunt obisnuite doar in lunile martie si aprilie, luni de vara in emisfera sudica. Este prima data cand acest lucru se intampla iarna in Anzii argentinieni, scrie Rador.

Ghetarul Perito Moreno, unul dintre putinii ghetari de pe glob care cresc in continuare, taie lacul Lago Argentino in doua. Atunci cand nivelul uneia dintre parti este mai mare decat nivelul celeilalte apele lacului curg vijelios pe sub ghetar, fenomen care duce la erodarea ghetii si ruperea ghetarului.

Cu o suprafata de 275 de km patrati si o gura de 5 km latime, ghetarul Perito Moreno este unul dintre cei mai mari de pe glob.

Saptamana trecuta apele lacului Lago Argentino au inceput sa curga pe sub ghetar, formand un tunel care ar putea duce la prabusirea plafonului de gheata.

Inca de la inceputul discutiilor privind efectele incalzirii globale, oamenii de stiinta au atras atentia asupra vitezei accelerate de topire a ghetarilor. Regiunile polare cunosc, in ultimii ani, cele mai mari cresteri de temperaturi, pe fondul fenomenului de incalzire globala. Expertii se tem ca, pe masura reducerii stratului de gheata, oceanul care se extinde va absorbi si mai multa caldura, contribuind astfel la cresterea temperaturilor in zona.

Imagini cu ghetarul Perito Moreno