Magor Imre Csibi (PNL) si Daciana Sarbu (PSD) au depus, saptamana aceasta, la Strasbourg, o declaratie scrisa pentru elaborarea unor noi norme de protejare si de gestionare durabila a spatiilor verzi pe teritoriul tarilor membre ale UE. Documentul solicita Comisiei Europene „sa defineasca spatiile verzi, sa interzica construirea de cladiri sau alte proiecte imobiliare pe spatiile declarate verzi si sa nu permita schimbarea destinatiei terenurilor deja amenajate ca spatii verzi”.

Cei doi europarlamentari cer Comisiei Europene „sa realizeze o propunere legislativa prin care implementarea si adoptarea planurilor urbanistice de transport compatibile cu mediul sa fie obligatorii in toate statele membre”.

Initiatorii declaratiei considera ca masurile respective sunt absolut necesare in contextul in care exista nenumarate proiecte imobiliare, mai ales in Romania, care nu sunt gestionate in mod durabil si nu sunt conforme cu standardele de mediu.

Acestea duc la reducerea spatiilor verzi pe cap de locuitor si, implicit, la reducerea standardelor de viata ale cetatenilor. „Portiuni din parcuri publice sau chiar parcuri intregi au fost betonate! In plus, s-au ridicat de multe ori constructii in vecinatatea unor blocuri fara o minima consultare a riveranilor, uneori direct peste spatiile de joaca pentru copii. Cel mai elocvent exemplu este cel al Bucuresteanului, care are astazi la dispozitie in jur de 10 metri patrati de spatiu verde, fata de o suprafata aproape dubla pentru cetatenii din celelalte capitale europene” a precizat Magor Csibi, vice-presedintele Comisiei de mediu din PE.

Europarlamentarul considera ca „totusi, guvernul roman s-a miscat foarte bine: a clarificat in 2007 legislatia in domeniu si a alocat, numai pentru acest an, 60 de milioane de lei pentru Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati. Painea si cutitul se afla acum in mana autoritatilor locale si regionale, mai ales ca pot accesa si finantari din fondurile de coeziune 2007-2013".

Documentul, depus la secretariatul Parlamentului European, trebuie sa stranga, pana in luna noiembrie a.c., semnaturile a jumatate plus unu din numarul total al europarlamentarilor pentru a deveni pozitie oficial asumata de catre PE.