Conform unui sondaj national de opinie comandat de Coalitia ‘Romania fara cianuri’, 67% dintre romani vor ca deputatii lor sa interzica folosirea cianurilor in minerit. Rezultatul sondajului realizat de IMAS in martie 2008 arata ca 66% dintre cei 1,249 de romani chestionati sunt pentru interzicerea cianurii, in timp ce 8% sunt impotriva.

Sondajul a fost desfasurat in toate cele 42 de judete ale Romaniei, inclusiv Bucuresti, pe un esantion al populatiei de diferite varste, profesii, educatie si nivel de trai, arata un comunicat.

“Dorinta romanilor este cat se poate de clara: 66% spun ‘NU’ folosirii cianurii in minerit; sustinerea proiectului vine din partea cetatenilor de toate varstele, indiferent de contextul social sau regiunea din care fac parte. Sper ca politicienii sa ia in seama dorinta alegatorilor si sa actioneze in consecinta, aproband legea cat mai curand”, afirma Gabi Parauan de la Clubul Ecologic Transilvania.

“Din punct de vedere oficial, toate partidele politice majore sustin proiectul de lege. Insa este evident ca realitatea nu este aceeasi. In loc sa reprezinte poporul, prea multi politicieni par sa evite aprobarea acestei legi, pentru a proteja interese miniere straine. Pentru viitor: Daca legea nu este aprobata, inseamna ca de fapt politicienii promoveaza alte interese decat cele ale alegatorilor”, concluzioneaza Csongor Zoltán Kovács de la Transilvania Verde.

“In loc sa dea ascultare alegatorilor, politicienii romani sunt influentati de lobby-ul companiilor miniere straine care cauta sa saraceasca tara de resurse. Cum va arata viitorul Romaniei depinde de deciziile luate azi”, incheie Mihnea Blidariu de la Luna Amara.

Coalitia este formata din Greenpeace CEE, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Fundaţia pentru Parteneriat, Terra Mileniul III, Asociatia Otus, Focus Eco Center, Asociatia Valea Soarelui si Transilvania Verde.

Printre celebritatile care au sustinut initiativa "Romania fara cianuri" se numara Cristian Mungiu, Liviu Mihaiu, Dan Puric si Mircea Toma.