Fostul vicepresedinte al SUA, Al Gore, a afirmat ca studentii americani pot deveni parte a urmatoarei "generatii de eroi" din istoria tarii prin rezolvarea problemelor de mediu si a comparat lupta acestora cu cea a generatiei care a infrant fascismul in timpul celui de-al doilera razboi mondial, transmite FoxNews.com. Declaratia sa a fost facuta in fata a peste 10.000 de persoane, prezente la ceremonia de absolvire de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh.

Laureatul premiului Nobel a afirmat ca exista "doua generatii speciale" in istoria Americii: cea care a creat tara si cea care i-a infrant pe fascisti in anii '40.

"Sper si ma astept ca voi sa fiti parte a celei de-a treia generatii de eroi in istoria Americii" prin lupta impotriva incalzirii globale, le-a spus Gore studentilor.

"Ne confruntam cu o urgenta planetara", a afirmat Al Gore. "Concentratiile poluarii au ajuns la niveluri record si ele dau febra planetei", a adaugat fostul vicepresedinte, vorbind despre "cea mai serioasa criza cu care se confrunta civilizatia noastra".

Gore a afirmat ca sursele alternative de energie, precum energia solara sau cea eoliana, pot inlocui carbunele insa "avem nevoie de ingredientul pe care voi il reprezentati. Avem nevoie de vointa politica, avem nevoie de dedicatie si inimile voastre".

Fostul vicepresedinte american Al Gore si Grupul interguvernamental de experti in schimbarea climatica au primit anul trecut Premiul Nobel pentru Pace. Inalta distinctie le-a fost oferita pentru eforturile lor de colectare si difuzare a materialelor ce evidentiaza consecinte dramatice ale schimbarii climatice.

Al Gore este autorul documentarului "Un adevar incomod", prin care trage un semnal de alarma cu privire la incalzirea planetei, filmul fiind recompensat cu numeroase distinctii, printre care si un premiu Oscar.