Cea mai mare rata de colectare a deseurilor a inregistrat-o Norvegia, cu 16 kg pe cap de locuitor, dar majoritatea tarilor inregistreaza rate de 5-10 kilograme. In Romania, lucrurile sunt abia la inceput. Consumul nu poate fi controlat, in schimb "poluarea controlata" reprezinta scopul final urmarit prin actiunile din acest domeniu, a explicat Andreas Rothlisberger, presedintele Asociatiei Europene a sistemelor de colectare a deseurilor din echipemante electrice si electronice (WEEE Forum).

Asociatia reuneste 52 de membri, organizatii nationale implicate in sistemele de tip "take-back" pentru deseuri electrice si electronice. Potrivit lui Rothlisberger, membrii WEEE Forum au colectat un milion de tone de deseuri in 2007.

Dintre toate categoriile de deseuri, cel mai complicat de colectat si recuperat sunt cele provenind din surse de iluminat, a mai spus acesta. In schimb, pentru toate categoriile de produse, "consumul a crescut foarte mult, dar nu poate fi restrictionat, fiindca propulseaza economia. Singura solutie o reprezinta sistemele eficiente de management al deseurilor", a adaugat presedintele Asociatiei europene.