Steph Carter (Unilever): Cartofii prajiti la microunde, mai ecologici decat cei "la tigaie"

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Vineri, 16 mai 2008, 13:29 Actualitate | Mediu


Pentru 100 grame de cartofi prajiti la microunde se consuma mai mult ambalaj decat pentru cei clasici, dar gatirea acestora produce cu 411 grame mai putin dioxid de carbon decat prajirea la tigaie, a declarat Steph Carter, directorul departamentului de "ambalare sustenabila" al companiei Unilever, in cadrul congresului "Punctul verde 2008: de la deseuri la managementul resurselor".

Pentru a demonstra ce resurse primare sunt consumate in comercializarea unui produs ambalat, Steph Carter a prezentat o comparatie intre doua produse la indemana tuturor: cartofii prajiti.

Astfel, potrivit acestuia, o cutie de 100 de grame de cartofi pentru microunde necesita 19 grame de ambalaj, pe cand cei pentru "tigaie", numai 1,2 grame de ambalaj.
"Nu trebuie sa judecam, insa, strict ambalajul, trebuie sa privim produsul in ansamblu.
Astfel, pentru pregatirea cartofilor la microunde sunt necesare 3 minute, iar la cuportul clasic, 30 de minute", a explicat Carter.

Concluzia specialistului Unilever este ca, desi ambalajele sunt mai consistente, gatitul la microunde emite cu 411 grame mai putin dioxid de carbon decat cel la cuptorul clasic.

Steph Carter a atras mai atras atentia ca aspectele legate de ambalaje si reciclarea acestora este "periculos"sa fie abordate dintr-un singur punct de vedere. "Spre exemplu, sticla poate fi reciclata intr-o mare proportie, dar producerea si transportul acesteia necesita multa energie. Aluminiul este mai usor, comparativ cu otelul, dar emite mai multe gaze cu efect de sera", a adaugat Carter.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















1661 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    I-auzi frate, sustenabila...ce frumos suna... (Duminică, 18 mai 2008, 23:45)

    %#$#$ [anonim]

    Ambalare "sustenabila"?!?!?! Pe asta de unde-ati scos-o, mancati-as? Sa fie varianta "tradusa" a lui sustainable?....ar trebui sa stiti ce inseamna, la ce se refera termenul, si dupa aia sa extrageti varianta romaneasca din vocabularul limbii romane, inainte sa publicati avorturi lingvistice...daca'l stiti...daca nu, facem pe grozavii un pic, vorbim "managerial" si din cauza inculturii si neprofesionalismului aducem prejudicii limbii romane....si urechilor.
  • 0 (0 voturi)    
    sustenabil.. si cangerigen (Luni, 26 mai 2008, 9:14)

    Alin [anonim]

    Vibratia indusa moleculelor de apa de catre un cuptor cu microunde poate distruge toate calitatile alimentelor pe care le incalzesti, mai mult, poate crea alte molecule, cu potential cancerigen.
    Deci e cu atat mai sustenabil.. mancati cartofi prajiti la microunde si asa, cu mai putin CO2 si o durata de viata semnificativ redusa, vor fi mai multe resurse pentru ceilalti.. :)
  • 0 (0 voturi)    
    cartofii sustemabili si loboda durabila (Luni, 26 mai 2008, 17:04)

    dedalus [anonim]

    Pai, eu propun sa coacem cartofii tinindu-i sub brat, sau intre picioare (hmm...).

    Asa, nu se mai consuma nimic si obtinem si o frumoasa pozitie sustenabila a corpului

    Mi-a palcut si fapptul ca "aluminiul emite gaze cu efect de sera". Eu am niste doze de bere in camara, ma duc sa le arunc ca sa nu mai emita gaze cu efet de sera...

    Serios acum, de la o vreme am senzatia ca publicati numai prostii. Daca nu aveti articole destule, mai bine publicati mai putine, decat sa riscati sa puneti pe site asemenea gugumanii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by