Camera Superioara a Parlamentului a adoptat luni un proiect de lege care prevede transformarea zonei Rosia Montana in rezervatie arheologica si naturala. Propunerea legislativa apartine parlamentarilor PRM si a fost adoptata de catre senatori cu 44 de voturi pentru, doua impotriva si 11 abtineri. Potrivit initiativei legislative, rezervatia arheologica si naturala Rosia Montana ar intra in subordinea a trei ministere - Culturii, Internelor si Agriculturii.

Proiectul de lege initiat de trei senatori PRM: Gheorghe Funar, Aurel Ardelean si Petru Stan si trei deputati PRM: Valeriu Buzea, Marin Diaconescu si Ioan Aurel Rus, propune infiintarea Rezervatiei arheologice si naturale Rosia Montana, drept zona de importanta nationala si internationala, cu patrimoniu “arheologic, naturalistic si etnografic”.

De asemenea, initiativa vizeaza infiintarea unei Administratii a rezervatiei care are ca sarcina evaluarea starii resurselor naturale ale zonei si totodata poata sa emita acordurile de mediu, in scopul protectiei, conservarii si restaurarii zonei.

Administratia hotaraste si aplica masurile de restaurare si conservare a obiectivelor istorice, de protejare si reconstructie a ecosistemelor specifice zonei montane. Tot la capitolul atributii, Administratia poate sa evalueze starea resurselor naturale si a nivelurilor “ in acord cu potentialul de regenerare si cu capacitatea de suport a ecosistemelor.

Guvernul nu a fost de acord cu proiectul de lege al PRM argumentand ca infiintarea unei rezervatii “nu ar avea ca efect cresterea gradului de protejare a vestigiilor, deoarece procedura de avizare in zonele de patrimoniu este deja reglementata de legislatia actuala.

Guvernul considera ca initiativa PRM este nepractica si presupune cheltuieli care depasesc bugetul alocat Ministerului Culturii.(...) Propunerea nu contine o descriere narativa a limitei sau hartii rezervatiei naturale”, se arata in punctul de vedere emis de Executiv.

Un al doilea proiect de lege, semnat tot de parlamentarii PRM a fost adoptat de Senat cu 80 de voturi pentru, 3 impotriva si o abtinere. Acesta include Rosia Montana in lista zonelor de interes arheologic prioritar.

Cele doua initiative legislative vor merge la Camera Deputatilor care este forul decizional.