Cei mai mari poluatori mondiali se reunesc, joi, pentru doua zile, la Paris. Cele 16 principale economii ale lumii, care cumuleaza 80% din emisiile mondiale de gaz cu efect de sera vor avea discutii informale despre lupta impotriva schimbarii climatice, scrie presa internationala.

Dupa un prim summit in septembrie 2007 la Washington urmat de o reuniune de experti in ianuarie in Hawaii, aceasta a treia intalnire a "Major Economies Meeting" (MEM) este dedicata mai ales posibilitatilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera in sectoare de productie (ciment, siderurgie, electricitate) si transferurilor de tehnologie.

Inaintea reuniunii, SUA au anuntat ca intentioneaza sa opreasca pana in 2025 productia de emisii de gaze cu efect de sera. Totusi, presedintele George W. Bush nu a fixat un obiectiv obligatoriu si nici nu a propus masuri in acest scop, comenteaza AFP.

MEM reuneste cele mai industrializate tari (G8), Australia si Coreea de Sud, precum si marile economii in dezvoltare precum China si India, care refuza sa se angajeze atat timp cat nici SUA nu se implica.

Statele Unite, primii poluatori impreuna cu China, raman singura tara industrializata care nu a ratificat Protocolul de la Kyoto, in vigoare pana in 2012. Ambele tari refuza sa se angajeze una fara cealalta. La reuniune este asteptat si presedintele francez Nicolas Sarkozy.