Direcţia Generală a Lucrărilor Hidraulice de Stat (DSI) a pus în funcţiune o centrală fotovoltaică plutitoare de 1 MW în provincia Elazığ din Anatolia de Est, Turcia. Facilitatea, prima de acest fel din Turcia, va alimenta irigarea din lacul de acumulare Keban, pe care operează, scrie News.ro citând publicaţia Balkan Green Energy News.

Panouri fotovoltaiceFoto: Frank Gaertner | Dreamstime.com

Ministrul Agriculturii şi Pădurilor, İbrahim Yumaklı, a spus că şapte sate vor beneficia de centrala solară plutitoare Kuzova. Acesta va contribui la sistemul de irigaţii pentru 4.783 de hectare de teren agricol, a explicat el. Instalaţia constă în 1.840 de panouri solare, care se întind pe 0,6 hectare pe lacul de acumulare Keban din provincia Elazığ din Anatolia de Est.

Potrivit ministrului, este prima centrală fotovoltaică plutitoare din Turcia. Sistemele de energie solară la scară mică au fost instalate pe rezervoarele de apă de mai multe ori în ţară, dar eforturile au eşuat, a spus el.

Direcţia Generală a Lucrărilor Hidraulice de Stat (DSI), deţinută de stat, a instalat noul sistem, care a intrat în testarea producţiei. A costat 2,2 milioane de euro. Producţia anuală este estimată la 1,8 GWh.

Centrala solară plutitoare este integrată cu o unitate de 2 MW pe uscat, formată din 5.028 de panouri pe 1,5 hectare, a afirmat Yumaklı. Va genera 4,2 GWh pe an, a adăugat el.

Împreună, cele două instalaţii vor asigura jumătate din energia necesară sistemelor de irigare Kuzova şi vor reduce costul fermierilor cu 40%, a subliniat ministrul. Capacitatea va fi dublată, a susţinut Yumaklı.

Când zonele irigate sunt la o altitudine mai mare decât lacul de acumulare, ca în acest caz, sistemele de pompare cresc cheltuielile cu 40%, a subliniat el. De asemenea, având în vedere impactul schimbărilor climatice, viitoarele sisteme de irigare din Turcia vor fi închise şi vor folosi irigarea gravitaţională ori de câte ori este posibil, potrivit lui Yumaklı.

În caz contrar, tehnologia de energie solară plutitoare poate fi implementată, a spus el. În plus, este cu 10% mai eficient decât sistemele montate pe uscat şi reduce necesarul de spaţiu pe uscat, a mai spus ministrul, scrie Balkan Green Energy News, citată de News.ro.

foto: Frank Gaertner | Dreamstime.com