Mediul înconjurător al Pământului trebuie conservat cu mult înainte ca ființele umane să se gândească la colonizarea planetei Marte, care nu va fi niciodată la fel de locuibilă, a subliniat miercuri, la Paris, Barack Obama, invitatul principal al unei conferințe privind tranziția energetică, potrivit AFP.

Barack ObamaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Fostul președinte american s-a referit la „magnații din Silicon Valley, dintre care mulți construiesc nave spațiale (...) Iubesc explorarea spațială și abia aștept să ne vedem ajungând pe Marte și dincolo de ea (...) Dar când îi aud pe unii spunând că planul este de a coloniza Marte pentru că mediul de pe Pământ s-ar putea deteriora, că ar deveni de nelocuit... Dar ce spuneți?”

„Chiar și după un război nuclear, pe care nu-l minimalizez, Pământul ar fi mai locuibil decât Marte! Chiar dacă nu am face nimic în privința schimbărilor climatice, ar mai avea oxigen, iar din câte știm noi, Marte nu are”, a explicat el în fața unui public de profesioniști în domeniul energiei regenerabile reuniți în amfiteatrul de la CNIT din Paris-La Défense.

„Aș prefera să investim în îngrijirea acestei planete. Motivul pentru care mergem în spațiu este pentru descoperirea sa, pentru cunoașterea sa, nu pentru că vom crea o situație mai bună acolo. Am fost concepuți pentru acest loc și ar fi bine dacă am putea să îl conservăm, pentru ca el să rămână locuibil”, a declarat el.

Fostul șef de stat a vorbit timp de o oră pe scenă despre activitatea sa la Casa Albă în ceea ce privește climatul, tranziția ecologică (standarde pentru industrie, sprijin pentru energiile regenerabile în plină criză din 2008-2009), conservarea spațiilor naturale etc.

Cu toate acestea, el nu a menționat-o pe cea a succesorului său, Donald Trump, care în 2017 și-a retras țara din acordul climatic de la Paris, semnat de Obama cu doi ani mai devreme. „Faptele vorbesc de la sine”, a spus el.

Barack Obama a deschis cu această seară o reuniune numită Powr Earth Summit, organizată de doi antreprenori în domeniul energiilor regenerabile și care reunește joi și vineri actori francezi din domeniu.