​​Crăciunul vine și în acest an cu o vreme mai caldă decât în mod normal. Temperaturile vor ajunge și la 17 grade, cu 14 grade peste ceea ce ar fi normal pentru această perioadă. Chiar dacă sunt avertizări în anumite zone din țară, vremea va fi, in ansamblu, una mai caldă decât de obicei. „Vom avea un Crăciun cald, aşa cum de altfel ne-am obişnuit în ultimii ani să avem, să vorbim de perioada sărbătorii Crăciunului şi a trecerii dintre ani de o vreme mai caldă decât în mod obişnuit. Practic, şi ultimele ierni ne-au adus în această perioadă o vreme mai caldă, cel puţin în zonele mai joase de relief, şi, din păcate, fără strat de zăpadă”,a declarat directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

Ninsoare în BucureștiFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Avem din ce în ce mai puține ninsori comparativ cu deceniile anterioare — nu doar în ziua de Crăciun, dar în general, în timpul iernii. Ce arată datele pe termen lung despre stratul de zăpadă din ziua de Crăciun? O analiză semnată de fizicianul Bogdan Antonescu pe InfoClima.ro, arată cum a evoluat zăpada de Crăciun în câteva orașe din țară.

Cât a nins în București, Cluj, Timișoara și Iași în ultimii 70 de ani

Fizicianul Bogdan Antonescu a analizat datele din perioada 1950 - 2022, analiză fiind limitată la câteva orașe și realizată doar pentru ziua de Crăciun. Este important de subliniat și că vremea de Crăciun este un fenomen local și care poate varia mult de la o regiune la alta. Dar rezultatele prezentate mai jos par să indice și o posibilă influență a schimbărilor climatice asupra vremii de Crăciun.

La București grosimea stratului de zăpadă nu a depășit 20 cm în ultimii 10 ani. Iar din acești 10 ani, doar jumătate au fost cu zăpadă — o schimbare majoră, comparativ cu deceniile anterioare.

Sursa: InfoClima.ro

O schimbare asemănătoare putem observa și pentru Timișoara.

Sursa: InfoClima.ro

La Iași și Cluj se observă o creștere în ultimul deceniu, de Crăciun, cu un strat mic de zăpadă.

Sursa: InfoClima.ro

Sursa: InfoClima.ro

Mai putem spera la zăpadă de Crăciun

Potrivit analizei Infoclima, temperatura medie globală a crescut cu aproximativ aproximativ 1.2°C față de perioada preindustrială (1850-1900), iar asta poate însemna ierni mai blânde, cu temperaturii de Crăciun mai ridicate în prezent și cu schimbări în distribuția precipitațiilor, comparativ cu deceniile anterioare.

Astfel, în loc să avem un strat consistent de zăpadă și frig — așa cum eram obișnuiți —, avem o vreme mai călduroasă și fără zăpadă sau chiar cu ploi în timpul sărbătorilor. Dar tendința pentru următoarele decenii este către ierni din ce în ce mai blânde.

Dar asta nu înseamnă că nu vom mai avea fenomene extreme în timpul iernii — ninsori abundente, viscole — în toate regiunile României, nu doar în cele montane. Există studii care leagă schimbările climatice de modificările curentului jet și ale vortexului polar cu o influență directă asupra fenomenelor extreme din timpul iernii.

Citește analiza completă pe InfoClima.ro