​Stră-strănepotul lui Alfred Nobel oferă premiul „Green Nobel” („Nobelul Verde”), care nu are legătură cu Fundaţia Nobel, celor mai bune proiecte de protecţia mediului destinate pădurii tropicale amazoniene, informează Reuters și Agerpres.

AmazoniaFoto: Mark Eveleigh / Alamy / Profimedia Images

Marcus Nobel, un om de afaceri suedezo-american care trăieşte în Portland, Oregon, afirmă că a instituit acest premiu anual de mediu pentru a aduce în atenţia publicului proiecte care contribuie la conservarea şi sprijinirea pădurii tropicale, precum şi la protejarea biodiversităţii acesteia.

Şase persoane vor primi premiul United Earth Amazonia în iunie, în cadrul unei ceremonii găzduite de Opera House din Manaus. Cuantumul premiului urmează să fie decis, au spus organizatorii.

„Creşterea gradului de conştientizare este foarte importantă pentru noi”, a spus el într-un interviu.

Urmașul lui Alfred Nobel militează pentru o „umanitate comună”

Organizaţia lui Marcus Nobel, denumită United Earth, se concentrează pe promovarea unei umanităţi comune, care trăieşte în pace cu sine şi cu Natura.

Premiul, care oferă vizibilitate unor contribuţii excepţionale din domeniul mediului, a fost acordat pentru prima dată anul trecut, fără să fie însoţit de o recompensă în bani.

Obiectivul premiului din 2024 va fi extins pentru a include naţiunile învecinate cu Brazilia şi pe teritoriul cărora se află pădurea tropicală.

O statuie cu înălţimea de cinci metri înfăţişând un glob şi reprezentând premiul va fi ridicată pe malurile râului Rio Negro din oraşul Manaus, drept simbol al angajamentului luat de oraş pentru protejarea pădurii amazoniene, a precizat biroul edilului.