Ecologiștii de la Universitatea Națională Autonomă din Mexic au relansat vineri o campanie de strângere de fonduri pentru a susține eforturile de conservare a salamandrei axolotl, un tip salamandră asemănătoare peștilor care este pe cale de dispariție, relatează Associated Press.

axolotlFoto: MARCUS BRANDT / AFP / Profimedia

Campania, numită „Adoptaxolotl”, le cere oamenilor 600 de pesos (aproximativ 35 de dolari) pentru a adopta practic unul dintre micii „monștri de apă”. Adopția virtuală vine cu actualizări live despre sănătatea axolotlului tău.

Pentru mai puțin, donatorii pot cumpăra uneia dintre creaturi o cină virtuală.

În habitatul lor principal, densitatea populației de axoloți mexicani a scăzut cu 99,5% în mai puțin de două decenii, potrivit oamenilor de știință care au inițiat strângerea de fonduri.

Campania Adoptaxolotl de anul trecut a strâns puțin peste 450.000 de pesos (26.300 USD) pentru un program experimental de reproducere în captivitate și eforturile de a restabili habitatul în vechile canale aztece din Xochimilco, un cartier sudic al orașului Mexico.

Cu toate acestea, nu există suficiente resurse pentru o cercetare amănunțită, a spus Alejandro Calzada, un ecologist care studiază specii mai puțin cunoscute de axoloți pentru departamentul de mediu al guvernului.

„Ne lipsește o monitorizare mare a tuturor apelor din Mexico City”, să nu mai vorbim de întreaga țară, a spus Calzada, care conduce o echipă de nouă cercetători. „Pentru această zonă mare nu este suficient.”

În ciuda creșterii recente în popularitate a acestei creaturi, aproape toate cele 18 specii de axolotl din Mexic rămân în pericol critic, amenințate de poluarea apei, o ciupercă amfibiană mortală și păstrăvul curcubeu.