Schimbările climatice reprezintă o „amenințare existențială” la adresa vieții pe Pământ, a avertizat marți un grup de oameni de știință de renume, într-un raport care analizează fenomenele meteorologice extreme din 2023 și eșecul umanității de a acționa, potrivit AFP.

Incendiile au mistuit insula Maui din HawaiiFoto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

Studiul, publicat în revista BioScience, a examinat 35 de „semne vitale” globale, inclusiv poluarea cu CO2, consumul de energie și de carne pe cap de locuitor, defrișările prin incendiere și zilele de căldură extremă. 20 dintre acești indicatori au atins niveluri record în 2023, conchide această coaliție științifică internațională.

„În realitate, suntem șocați de ferocitatea fenomenelor meteorologice extreme din 2023. Am intrat pe un teritoriu necunoscut care ne înspăimântă”, scriu ei.

Oceanele: temperaturile „au fost complet ieșite din comun”

În timp ce 2023 este pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată, regiuni întregi au suferit valuri de căldură, furtuni și inundații mortale, uneori un dezastru după altul.

În ceea ce privește oceanele, temperaturile „au fost complet ieșite din comun” timp de luni de zile, fără ca oamenii de știință să poată încă să explice pe deplin acest lucru, subliniază Johan Rockström, director al Institutului Potsdam pentru cercetarea impactului climatic (PIK).

Pentru acești oameni de știință, concluzia este clară: „viața pe planeta Pământ este sub asediu”.

Cu toate acestea, omenirea a făcut doar „progrese minime” în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră: concentrațiile au atins niveluri record, iar subvențiile pentru combustibilii fosili au crescut vertiginos.

„Nu vom evita anumite puncte de inflexiune, ci mai degrabă vom încetini daunele”

„Trebuie să ne schimbăm perspectiva asupra urgenței climatice, care nu mai este o problemă izolată de mediu, ci o amenințare sistemică și existențială”, se arată în raport, cu o lună înainte de cea de-a 28-a conferință a Națiunilor Unite privind clima de la Dubai.

Cel mai ambițios obiectiv al Acordului de la Paris - limitarea încălzirii globale la 1,5°C față de era preindustrială - va trebui să fie măsurat pe parcursul mai multor ani înainte de a se putea considera că a fost atins.

Însă această limită ar putea fi depășită în fiecare an, avertizează William Ripple, coautor principal, deschizând calea unui cerc vicios de agravare a încălzirii: topirea calotelor de gheață de la poli, dispariția pădurilor, dezghețarea pungilor de carbon din permafrost, dispariția coralilor și așa mai departe.

„Odată depășite, aceste puncte de inflexiune ar putea schimba clima noastră în moduri care ar fi dificil, dacă nu imposibil, de inversat”, avertizează acest profesor de la Universitatea din Oregon.

„Nu vom evita anumite puncte de inflexiune, ci mai degrabă vom încetini daunele”, a declarat pentru AFP Tim Lenton de la Universitatea din Exeter, subliniind necesitatea de a reduce drastic emisiile.

Fiecare fracțiune de grad contează și „jocul nu s-a terminat”.

Raportul avertizează că între trei și șase miliarde de oameni s-ar putea afla „dincolo de regiunea locuibilă” a globului până la sfârșitul secolului.