Orașele din România sunt departe de tendințele internaționale, în ceea ce privește arhitectura urbană. Dacă ne uităm la ce se întâmplă în Europa, vom vedea tendințe care par din altă lume, față de ce se întâmplă la noi.

Clădire ecologică în orașul modern. Ramuri verzi cu frunze și clădire durabilă din sticlă pentru reducerea căldurii și dioxidului de carbon. Clădire de birouri cu mediu verde. Conceptul verdeFoto: Shutterstock

E de ajuns să aruncăm o privire spre Paris, un oraș aflat în avangarda luptei cu schimbările climatice. Când vorbim de orașele viitorului, nu ne putem gândi la capitala României.

Bucureștiul e un oraș sufocat de mașini, la fel ca multe alte orașe de la noi, iar dincolo de asta, construirea de noi blocuri pare să se facă într-un mod haotic, fără un plan concret în spate.

Un concept care alege să pună oamenii pe primul loc, să dezvolte comunitățile locale din cartiere și să pună accent și pe ce e în jurul blocurilor e cel al orașului productiv.

Concret, într-un oraș productiv cartierele oferă oamenilor răspunsuri la nevoile lor. Într-un cartier productiv, vei avea unde să muncești, de unde să-ți faci cumpărăturile, vei avea unde să petreci timpul liber sau să te tratezi de probleme de sănătate. Iar primăriile și dezvoltatorii vor discuta cu locuitorii din zonă, vor vedea ce nevoi au și vor ține cont de ele. E vorba și de o democratizare a planificării urbane, una care să țină cont, concret, de ce vor oamenii dintr-o anumită zonă.

Ca să înțelegem mai bine cum arată un astfel de oraș productiv și de ce e acesta un concept important în urbanismul contemporan, Panorama a stat de vorbă cu specialista în geografie și arhitectură Stefanie Weavers, project manager la IBA 27 (o expoziție care va avea loc la Stuttgart în 2027) și speaker în cadrul Climate Change Summit în București, care a avut loc pe 19 și 20 octombrie.

Vezi articolul complet pe Panorama.