Noul laborator mobil al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Braşov a detectat, în ultimele zece zile, un număr de 14 depăşiri ale cantităţilor de hidrogen sulfurat în aerul din municipiul Braşov, reiese dintr-un raport prezentat luni de şeful APM Braşov, Ciprian Băncilă, la Prefectură.

Piata Sfatului, BrasovFoto: Hotnews

APM Braşov a început monitorizarea cu laboratorul mobil, amplasat pe strada Filiaşi, în data de 7 septembrie, activitatea desfăşurându-se şi în continuare, relatează Agerpres.

Conform datelor obţinute, dioxidul de azot (NO2), dioxidul de sulf (SO2), pulberile în suspensie PM 10 şi amoniacul din aerul din municipiu se încadrează în limitele legale, însă la hidrogenul sulfurat valorile medii la 30 de minute au fost depăşite în 14 rânduri, în următoarele zile şi intervale orare:

  • 8 septembrie, orele 8.30-10.00;
  • 9 septembrie, orele 3.30-5.30;
  • 10 septembrie, orele 5.30-6.00;
  • 13 septembrie, orele 20.00;
  • 14 septembrie între orele 2.00-3.00 şi 8.30.

„În general, în această perioadă a fost cer senin, fără precipitaţii atmosferice, viteza vântului fiind mică (sub 1 m/s - calm atmosferic), condiţii meteorologice care nu au determinat dispersia poluanţilor în aerul ambiental. Nu s-au înregistrat fenomene de ceaţă sau inversiune termică”, menţionează raportul.

De asemenea, documentul precizează că „evaluarea calităţii aerului este făcută doar pentru intervalele de monitorizare, în condiţiile meteo şi de dispersie existente în momentul efectuării măsurătorilor; concluziile nu trebuie extinse pentru alte intervale orare/sezoane/condiţii meteo”.

Prefectul anunță constituirea unei comisii. Care e concentraţia maximă admisă a hidrogenului sulfurat în aer

„În cel mai scurt timp voi emite un ordin de prefect pentru constituirea unei comisii mixte din care vor face parte reprezentanţi ai tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniu, inclusiv ai Primăriei municipiului Braşov. Comisia va avea misiunea de a identifica în mod oficial poluatorul sau poluatorii, în baza datelor oferite de laboratorul mobil. După ce vom afla poluatorul sau poluatorii vom acţiona pentru a determina reducerea nivelului de poluare şi, evident, a disconfortului olfactiv generat de poluarea cu hidrogen sulfurat. Avem un precedent în care, prin dialog stăruitor şi cu argumente viabile, am reuşit să determinăm compania DS Smith Paper să investească pentru reducerea semnificativă a disconfortului olfactiv în oraşul Zărneşti şi sunt încrezător că vom putea ajunge la o soluţie şi în acest caz din municipiul Braşov”, a declarat prefectul Cătălin Văsii.

Concentraţia medie maximă admisă la 24 de ore a hidrogenului sulfurat (H2S) în aer este de 0.008 mg/ m3 ~ 0.006 ppm.

Hidrogenul sulfurat este un gaz incolor, inflamabil, cu un miros caracteristic de ouă stricate. Acest acid se regăseşte în natură în regiunile de gaze naturale sau petrol.