Marea Britanie se confruntă cu un val de căldură fără precedent pentru luna septembrie, termometrul a depășit vineri 30°C pentru a cincea zi consecutiv și există mari șanse ca acest lucru să se întâmple din nou în week-end, potrivit AFP.

Tower Bridge din LondraFoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Vineri, 30,9°C au fost înregistrați la Cavendish (sud-estul Angliei), a anunțat agenția națională de meteorologie (Met Office) pe X (fostul Twitter).

Aceasta este „a cincea zi consecutivă cu temperaturi de peste 30°C și este pentru prima dată când acest lucru se întâmplă în septembrie în registrele noastre”, a precizat Met Office.

Precedentul record era de trei zile peste acest prag în septembrie, a precizat Met Office pentru AFP.

Potrivit ultimei sale prognoze, valul de căldură „va continua în weekend pentru o mare parte din sudul Angliei și Țara Galilor, cu temperaturi care vor atinge probabil 33°C sâmbătă, în ceea ce ar putea fi cea mai caldă zi a anului de până acum”.

Există, de asemenea, un risc de furtuni în weekend, înainte de o revenire la vreme mai rece la începutul săptămânii viitoare.

Joi, temperatura ajunsese deja la 32,6°C la Wisley, în Surrey (la sud de Londra), depășind maxima din acest an de 32,2°C înregistrată pe 10 și 25 iunie.

Recordul absolut pentru o lună septembrie datează din 1906, când s-au înregistrat 35,6°C în South Yorkshire.

Clima noastră se schimbă ca urmare a acțiunilor umane

Pentru a face față situației, britanicii au luat cu asalt plajele din sudul țării în ultimele zile, cum ar fi Brighton, o destinație de vacanță populară pentru londonezi.

La Grădina Zoologică din Londra, personalul încearcă să răcorească animalele, oferindu-le leilor asiatici înghețată cu sânge și carne, în timp ce în alte părți ale capitalei unii oameni și-au scos umbrelele pentru a se proteja de soare.

Autoritățile au emis o alertă portocalie de căldură pentru serviciile de sănătate din Anglia, temându-se de consecințele pentru persoanele cele mai vulnerabile.

„Pe măsură ce clima noastră se schimbă ca urmare a acțiunilor umane, valurile de căldură precum acesta devin mai frecvente și mai intense”, avertizează Met Office.