Șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) a îndemnat luni Statele Unite și China să lase deoparte „tensiunile” și să facă front comun în ceea ce privește schimbările climatice, avertizând într-un interviu acordat luni AFP că diviziunile geopolitice riscă să frâneze tranziția către o energie curată.

energie eolianaFoto: HotNews.ro/Claudia Pirvoiu

Vorbind în marja Summitului african privind clima de la Nairobi, Fatih Birol a considerat că diviziunile internaționale, alimentate în parte de invazia Rusiei în Ucraina, „devin din ce în ce mai pronunțate”.

„Sper cu adevărat că, la următoarea COP28, Statele Unite și China, cei mai mari emițători (de gaze cu efect de seră), vor lăsa deoparte tensiunile lor geopolitice și economice”, a spus el.

„Când mă uit la viitorul energiei și al climei, mi se pare că cel mai bun și mai optimist program este ca (problema) energiei curate să fie centrală”, a adăugat președintele AIE, făcând apel la cele două țări să „se unească” pentru a face progrese în materie de climă.

În opinia sa, lumea se mișcă prea încet pentru a îndeplini obiectivele de limitare a încălzirii globale convenite de comunitatea internațională la Paris în 2015.

În sens mai larg, a spus el, diviziunile internaționale, alimentate în special de conflictul din Ucraina, „devin din ce în ce mai pronunțate”.

Aceste diviziuni „aruncă mari îndoieli” asupra viitorului, deoarece „colaborarea internațională între principalii actori va deveni mult mai dificilă”, a subliniat el.

Următoarea conferință a ONU privind clima (COP28), programată să aibă loc între sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie la Dubai, va da probabil naștere unor confruntări aprinse pe teme energetice, atât geopolitice, cât și economice, cu scopul de a găsi soluții comune la întrebările cheie.

Summitul pe tema climei din noiembrie, care va avea loc în Emiratele Arabe Unite, țară bogată în petrol, va fi probabil dominat de opiniile divergente privind energia.

Pentru Birol, tensiunile globale împiedică „complet” progresul în ceea ce privește tranziția către energia curată. El a avertizat asupra unei „reacții puternice” din partea anumitor țări și companii, fără a le numi.

Dar a adăugat că, în ciuda acestei schimbări, peste 80% din centralele electrice construite anul trecut în întreaga lume s-au axat pe energii regenerabile.