Într-un interviu acordat miercuri publicației L'Obs, ministrul francez al transporturilor, Clément Beaune, dorește introducerea unui tarif minim pentru biletele de avion în Europa pentru a „combate dumpingul social și de mediu”, potrivit AFP.

Fereastra avionului Foto: Manuel Romano/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Această „propunere” va fi înaintată omologilor săi din Uniunea Europeană „în zilele următoare”, a anunțat el.

„Într-o perioadă de tranziție ecologică, biletele de avion de 10 euro nu mai sunt o opțiune! Asta nu reflectă prețul pentru planetă”, a spus el, într-o aluzie la anumite politici tarifare ale companiilor aeriene low-cost.

Aceste prețuri introductive nu acoperă costul real per pasager al transportului aerian, care emite mult mai multe gaze cu efect de seră decât transportul feroviar.

„Accept pe deplin necesitatea de a taxa activitățile poluante pentru a investi în această tranziție ecologică”, justifică el, în timp ce guvernul intenționează deja să majoreze așa-numita taxă de „solidaritate” aplicată tuturor zborurilor cu plecare din Franța pentru a finanța investițiile în calea ferată.

Taxe suplimentare pe companiile de autostrăzi și pe biletele de avion ar urma să fie incluse în bugetul Franței pe 2024.