Alianța Globală a Asiguratorilor Zero Carbon (NZIA) este în dificultate. Joi, trei membri fondatori, reasigurătorul Scor și giganții Axa și Allianz, și-au anunțat plecarea, pe măsură ce presiunea din partea Statelor Unite a crescut, potrivit AFP.

AllianzFoto: Allianz-Tiriac

Principalul asigurător francez, Axa, "își va continua drumul individual în ceea ce privește dezvoltarea durabilă, ca asigurător, investitor și companie responsabilă", se arată într-un comunicat, în timp ce Allianz a declarat că își va păstra "neschimbate" obiectivele climatice.

La începutul zilei, Thierry Léger, director general al Scor de la 1 mai, a anunțat și el plecarea alianței în fața acționarilor, în cadrul unei adunări generale.

"Am decis astăzi să părăsim NZIA. Acest lucru nu schimbă angajamentele noastre sau foaia noastră de parcurs" în lupta împotriva încălzirii globale, a declarat el.

Scor este primul asigurător francez care demisionează din alianța, creată în iulie 2021 sub egida ONU, și al doilea în ultimele zile, după Swiss Re.

Alți trei grei europeni își anunțaseră plecarea în ultimele luni: Munich Re, Hannover Re și asigurătorul Zurich.

În urma acestor ultime dezertări, francezul Matmut și-a anunțat și el plecarea.

Fără motive clare

Nici Axa, nici Allianz și nici Scor nu au oferit motive detaliate pentru plecările lor, dar la sfârșitul lunii martie Munich Re menționase riscurile de împiedicare a liberei concurențe inerente acestui tip de alianță.

"Fiecare companie este liberă să se alăture sau să se retragă din NZIA în orice moment și din orice motiv", a subliniat miercuri NZIA într-un comunicat în care a luat act de plecarea unora dintre membrii săi, "în special a celor care au o activitate și o expunere semnificativă în Statele Unite".

Presiunea procurorilor americani

În urmă cu o săptămână, aproximativ douăzeci de procurori din statele republicane din Statele Unite au trimis o scrisoare critică alianței. Pentru cei mai mari membri, cu o prezență în Statele Unite, rămânerea în alianță implică, prin urmare, un risc juridic, cu ani de proceduri.

"În timp ce Net Zero Insurance Alliance se dezintegrează sub ochii noștri, trebuie să ne întrebăm de ce aceste mari companii, cu hoardele lor de avocați, nu au văzut în problemele antitrust un obstacol major atunci când au fondat alianța", a reacționat Patrick McCully, analist pentru tranziție energetică în cadrul ONG-ului Reclaim Finance.

"Adevărații lideri în domeniul climei trebuie să lupte împotriva negării climei, nu să cedeze în fața ei. Ceea ce este crucial acum este ca asigurătorii să nu-și renege angajamentele privind clima", a adăugat el.

Cu puțin sub treizeci de membri până de curând, NZIA a fost fondată de Axa, Allianz, Aviva, Generali, Scor, Swiss Re și Zurich Insurance Group.

Membrii săi, printre care se numără și francezii Matmut și Crédit Agricole Assurances, au fost de acord să stabilească criterii de acceptabilitate a industriilor cu cele mai mari emisii de gaze în portofoliile lor c