Un raport al Organizației Meteorologice Mondiale arată că, cel mai probabil, anii 2023-2027 vor fi cei mai calzi de când se fac măsurători meteo, iar în 2027 sunt șanse mari să fie depășit în premieră un prag crucial de temperatură: o medie cu 1,5 C mai mare decât în a doua jumătate a secolului XIX.

Schimbari climaticeFoto: Shutterstock

Această valoare de 1,5 C a devenit un simbol al negocierilor purtate pe plan global pe tema schimbărilor climatice, iar statele lumii au ajuns în 2015 la Paris la o înțelegere pentru a încerca să limiteze încălzirea la cel mult 1,5 C față de perioada pre-industrială, adică acum peste 150 de ani, când nu erau nici mega-uzine poluante și nici automobile.

Organizația Meteorologică Mondială a dat mereu estimări despre când ar putea fi atinsă această țintă de 1,5 C, iar în 2020 probabilitatea ca ținta să fie atinsă până în 2025 era de numai 20%. Acum, probabilitatea ca ținta simbolică să fie atinsă în următorii cinci ani a urcat la 66%.

Este posibil ca depășirea pragului de 1,5 C să fie doar una temporară și apoi să urmeze o ușoară scădere, dar niciodată omenirea nu a fost așa de aproape de acel moment „1,5 grade”.

Partea foarte gravă este că apropierea de acel moment ne arată cât de mult s-a accelerat influența nefastă pe care activitatea umană o are asupra mediului.

Tot mai des citim despre recorduri de temperatură, fie că sunt în ianuarie, aprilie sau iulie. Tot mai des aflăm despre evenimente meteo violente, cum ar fi ploaia care, conform calculelor matematice, ar trebui să se producă o dată la câteva secole.

Cel mai recent exemplu: luna ianuarie 2023 a fost cea mai caldă primă lună din an, de când se fac observații meteo. S-a depășit și maxima absolută pentru ianuarie, noul record fiind de +22,5 C la Turnu Măgurele. Această valoare de 22,5 a fost depășită în doua două zile din luna aprilie 2023, fapt ce arată, încă o dată, cât de uimitor a fost acel record.

Oamenii de știință folosesc date despre temperatura medie în intervalul 1850-1900 ca bază de comparație pentru cât de mult s-a încălzit planeta față de timpurile când nu ne bazam pe cărbune, petrol și gaz.

Zeci de ani s-a considerat că pragul cu impact periculos ar fi de două grade, însă în 2018 acest prag a fost revizuit în jos, către 1,5 C. În 2016, anul cel mai cald de când se fac măsurători meteo, planeta a fost cu 1,28 C mai caldă decât în a doua parte a secolului XIX.

Surse: BBC, Guardian