Două noi specii de insecte au fost descoperite în rezervaţia Dunele Marine - Agigea din România. Este vorba despre două musculițe ce nu depășesc 3 mm în lungime. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii din cadrul Stațiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea, a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în colaborare cu 2 specialiști din Slovacia și Cehia.

Atrichobrunettia graecaFoto: Alexandru Pintilioaie

În engleză cele două specii de insecte sunt cunoscute publicului larg sub denumirea de „moth flies”, care s-ar traduce ca „muște-molii”, ducându-ne cu gândul la aspectul lor asemănător unor fluturi de noapte.

  • „Fiind insecte puțin studiate în România, cele 2 specii încă nu au nume popular, dar poartă un nume științific, valabil în toate țările de pe Glob: Clogmia albipunctata și Atrichobrunettia graeca. Clogmia albipunctata este o specie invazivă în Europa și implicit în România. Este de asemenea și sinantropă (adică trăiește în preajma așezărilor omenești).
  • La momentul actual, probabil majoritatea locuințelor din România au sau au avut în trecut această specie în casă, fiind localizată de obicei în încăperile cu un grad mai mare de umezeală, cum ar fi băile.
  • Cum studiul acestor mici insecte necesită experiență și examinarea în detaliu la microscop a specimenelor, au fost studiate puțin la noi în țară.
  • Astfel se explică de ce abia acum specia este oficial semnalată în România, într-o lucrare științifică, ea fiind probabil prezentă la noi de cel puțin câțiva ani de zile”, se arată într-un comunicat de presă.

Atrichobrunettia graeca este o specie rară, a cărei biologie este încă necunoscută cercetătorilor.

„După cum îi spune și numele științific, a fost descoperită pentru știință pentru prima data din Grecia, relativ recent, în anul 1993. La momentul actual este cunoscută din Grecia, Albania, Cehia, Marea Britanie, Irlanda, și mai recent, din România, din aria natural protejată Dunele Marine de la Agigea. Larvele acestor musculițe sunt elemente importante în lanțul trofic, fiind descompunători ai materiei organice în natură, în special în zonele cu umezeală. De asemenea, atât larvele cât și adulții reprezintă sursă de hrană pentru alte viețuitoare”, se mai arată în comunicatul transmis de Rezervația „Dunele Marine de la Agigea”.

Această descoperire sugerează încă o dată necesitatea existenței și păstrării intacte a zonelor protejate din România, acestea adăpostind cu siguranță multe specii de nevertebrate ce așteaptă să fie descoperite, reprezentând printre ultimele refugii din Europa ale acestora, concluzionează cercetătorii.

Aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea se află în incinta Stațiunii biologice marine „Prof. Dr. Ioan Borcea”, care aparține Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Aceasta poate fi vizitată zilnic între orele 08.00 – 18.00.

Sursa foto: Imaginea a fost transmisă de Stațiunea Biologică Marină ”Ioan Borcea” Agigea. Autor: Alexandru Pintilioaie