Vietnamul a înregistrat sâmbătă o temperatură record de 44,1 grade Celsius la o stație meteo din nordul țării, un fenomen extrem despre care oamenii de știință spun că se va repeta, potrivit AFP.

CaniculaFoto: Dezzor, Dreamstime.com

Înregistrarea a fost făcută la o stație din provincia Thanh Hoa, situată în nordul și centrul țării, a declarat Centrul Național de Prognoză Hidrometeorologică.

Cifra bate recordul național anterior de 43,4 grade Celsius, înregistrat pe 20 aprilie 2019 în districtul Huong Khe, în centrul provinciei Ha Tinh.

„Acesta este un record îngrijorător în contextul schimbărilor climatice și al încălzirii globale”, a declarat pentru AFP expertul în științele climatice Nguyen Ngoc Huy din capitala Hanoi.

„Cred că acest record va fi depășit de mai multe ori”, a adăugat el. „Confirmă faptul că modelele climatice extreme se dovedesc a fi corecte”.

Oamenii de știință au demonstrat că încălzirea globală agravează condițiile meteorologice extreme.

Un fermier, Nguyen Thi Lan, a declarat pentru AFP că temperaturile din orașul central Danang sunt din ce în ce mai ridicate, ceea ce îi obligă pe lucrătorii agricoli să își înceapă ziua din ce în ce mai devreme.

„Trebuia să terminăm înainte de ora 10 dimineața pentru a evita căldura”, a spus ea.

Clima Vietnamului variază de la nord la sud, dar întreaga țară intră acum în cele mai fierbinți luni.

Căldură extremă...

În întreaga țară, experții meteo și autoritățile au sfătuit oamenii să rămână în casă în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei.

Municipalitatea din Danang a cerut ajutorul guvernului „pentru a face față în mod eficient căldurii, posibilei secete și lipsei de apă”, potrivit presei de stat.

Autoritățile au cerut, de asemenea, companiei de apă a orașului să se asigure că există o cantitate adecvată de apă pentru uz casnic.

Sâmbătă la prânz, centrul orașului Hanoi era aproape gol, mulți oameni rămânând în casă pentru a evita soarele.

Asia de Sud a fost afectată de un val de căldură în cea mai mare parte a lunii aprilie, țările vecine înregistrând, de asemenea, temperaturi record.

Agenția de meteorologie din Thailanda a raportat o temperatură record de 44,6°C în provincia Tak din vestul țării. În Birmania, presa a relatat că un oraș din estul țării a înregistrat o maximă de 43,8°C.

Mai la vest, Dhaka, capitala Bangladeshului, care este afectată de mult timp de schimbările climatice, a înregistrat cea mai ridicată temperatură din anii 1960.

În India, autoritățile meteorologice au raportat că în unele părți ale țării au fost între trei și patru grade mai calde decât în mod normal.

Un raport recent al experților în domeniul climei din cadrul Organizației Națiunilor Unite (IPCC) a subliniat că fiecare creștere a încălzirii globale intensifică riscurile naturale majore (valuri de căldură, precipitații extreme, secete...). (foto: Dezzor, Dreamstime.com)