Specialiştii Romsilva avertizează că a început sezonul împerecherii viperelor şi trebuie evitat contactul cu ele. Specie veninoasă, viperele atacă dacă se simt ameninţate, potrivit News.ro.

Vipera cu cornFoto: Doru Panaitescu

”ATENŢIE - A început sezonul împerecherii! Viperele sunt specii veninoase şi trebuie evitat contactul cu ele, acestea atacând dacă se simt ameninţate. Specialiştii recomandă turiştilor aflaţi în drumeţii în natură în zonele unde trăiesc vipere să evite suprafeţele cu pietriş, stâncoase sau însorite, să cerceteze cu atenţie locul unde se aşează şi să nu introducă mâinile între crăpăturile stâncilor”, a transmis, joi, Romsilva.

Specialiştii reamintesc că vipera cu corn este răspândită în mai multe zone din sudul şi sud-estul Europei, inclusiv în câteva zone din România, în zona de sud-vest şi în cea de sud-est.

„Este cea mai mare dintre viperele europene, putând ajunge la o lungime de 90 de centimetri. Se distinge printr-un bot ascuţit cu un corn nazal moale şi prin dunga de pe spate, formată dintr-o succesiuni de romburi, cu un colorit diferit la masculi şi la femele. Se hrănesc cu mamifere mici, şopârle, broaşte sau păsări şi preferă habitatele stâncoase din zonele montane”, a mai transmis Romsilva.

Romsilva a publicat şi câteva imagini cu vipere surprinse în Parcul National Defileul Jiului.

Parcul National Defileul Jiului, unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafaţă de peste 11.000 de hectare, între masivele Parâng şi Vâlcan, pe raza judeţelor Hunedoara şi Gorj.