Un acvariu din Florida a ajuns la un acord cu un ONG pentru drepturile animalelor pentru a o elibera pe Lolita, o balenă ucigașă de 2.268 kg ținută în captivitate timp de mai bine de jumătate de secol, au declarat joi oficialii, relatează Reuters.

Lolita (dreapta) va fi eliberata dupa mai bine de 50 de ani de catre SeaquariumFoto: Miami Herald File / Zuma Press / Profimedia

Miami Seaquarium a declarat că a ajuns la un „acord cu caracter obligatoriu” cu organizația non-profit Friends of Lolita pentru a elibera balena, care s-a retras recent din activitate și nu mai ține spectacole, într-un habitat oceanic din nord-vestul Pacificului în termen de doi ani.

Orca Lolita a fost capturată în 1970 și a fost folosită în spectacole până în 2022

Lolita, o orcă în vârstă de 57 de ani capturată în 1970 într-un golf de lângă Seattle, este cunoscută și sub numele de Toki, un nume care este prescurtarea numelui nativ american al balenei - Tokitae, a raportat Miami Herald. Planul de a o reda pe Lolita habitatului ei natural necesită aprobarea federală, potrivit ziarului.

Procesul de a o elibera pe Lolita în „apele ei” a durat ani de zile, începând cu transferul dreptului de proprietate asupra acvariului către The Dolphin Co, a declarat primarul comitatului Miami-Dade, Daniella Levine Cava, într-o conferință de presă. Ulterior, compania a colaborat cu organizația nonprofit pentru a oferi îngrijiri medicale balenei.

Fostul proprietar al Seaquarium, SeaWorld Entertainment Inc SEAS.N, a renunțat treptat la spectacolele balenelor ucigașe în 2016. Lolita, cândva o atracție la Seaquarium, a fost retrasă din spectacole în martie 2022, după schimbarea managementului.

„Găsirea unui viitor mai bun pentru Lolita este unul dintre motivele care ne-au motivat să achiziționăm Miami Seaquarium”, a declarat directorul executiv al Dolphin Co, Eduardo Albor, într-un comunicat.

Posibilitatea ca Lolita să fie eliberată a prins avânt după documentarul „Blackfish”, din 2013, despre captivitatea orcilor.

Susținătorii drepturile animalelor s-au luptat ani de zile fără succes în instanță pentru a obține eliberarea Loliței, după ce Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a adăugat orcile pe lista speciilor pe cale de dispariție în 2015.

Balenele ucigașe sunt mamifere extrem de sociale care nu au prădători naturali și pot trăi până la 80 de ani.