Republicanii din Camera Reprezentanților au aprobat joi un controversat proiect de lege privind combustibilii fosili care ar crește drastic producția de petrol, gaze și cărbune din SUA, potrivit AFP.

Sonde de petrolFoto: Charlie Riedel / AP / Profimedia

Este puțin probabil ca proiectul de lege, care pretinde că va reduce costurile energetice pentru gospodăriile americane - o promisiune de campanie a republicanilor în alegerile de la jumătatea mandatului - să fie adoptat.

Democrații au anunțat că vor bloca proiectul

Democrații care controlează Senatul se opun cu vehemență proiectului de lege, acuzând opoziția că face un cadou industriei petroliere americane.

Concret, proiectul de lege ar desființa o serie de standarde și reglementări de mediu pentru a crește masiv producția de combustibili fosili.

De asemenea, ar elimina programele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, în special de metan.

Lideri energetici vs poluare

Proiectul de lege ar „restabili poziția de lider energetic american”, a susținut președintele republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy.

Patru democrați, inclusiv mai mulți din statul petrolier Texas, au votat alături de colegii lor republicani în favoarea măsurii.

Marea majoritate a democraților, în schimb, a denunțat un proiect de lege care „preferă poluatorii în detrimentul cetățenilor”.

Liderul democraților din Senat, Chuck Schumer, a dat asigurări că textul se va „naște mort” în camera superioară, potrivit AFP.