După o bătălie „epică” în Vanuatu, în prima linie a devastării provocate de încălzirea globală, Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri o rezoluție „istorică” prin care se cere justiției internaționale să clarifice „obligațiile” statelor în lupta împotriva schimbărilor climatice, potrivit AFP.

Schimbari climaticeFoto: T Thongkongkaew, Dreamstime.com

Rezoluția a fost salutată ca un progres „istoric”, un „moment de referință” și un „triumf pentru diplomația internațională în domeniul climei”. ONG-urile și o serie de state dintre cei 130 de co-sponsori ai textului au salutat în termenii cei mai fermi acest text adoptat prin consens.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) va trebui să răspundă la întrebarea privind „obligațiile statelor” în ceea ce privește protejarea sistemului climatic, „pentru generațiile prezente și viitoare”.

„Împreună, scrieți istorie”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, argumentând că, chiar dacă nu este obligatorie, viitoarea opinie a organismului judiciar al ONU ar putea ajuta guvernele „să ia măsuri mai îndrăznețe și mai puternice în domeniul climei, de care lumea are nevoie cu disperare”.

„Astăzi am asistat la o victorie epică pentru justiția climatică”, a comentat Ishmael Kalsakau, prim-ministrul din Vanuatu, teritoriu care a fost devastat de două cicloane puternice în doar câteva zile la începutul lunii martie.

Este, de asemenea, „o victorie pentru oamenii și comunitățile din întreaga lume aflate în prima linie a crizei climatice”, a comentat Lavetanalagi Seru, coordonatorul pentru Pacific al rețelei de ONG-uri Climate Action Network. (foto: T Thongkongkaew, Dreamstime.com)