O instanță din Suedia a aprobat marți o plângere depusă de Greta Thunberg și sute de alți activiști pentru mediu care au dat în judecată statul suedez pe motiv că nu a luat suficiente măsuri în domeniul schimbărilor climatice, relatează Reuters.

Greta ThunbergFoto: Marc John / Imago Stock and People / Profimedia

Thunberg și 600 de activiști pentru mediu tineri ce fac parte dintr-un grup numit „Aurora” au acționat în instanță statul suedez în luna noiembrie, afirmând că trebuie să facă mai multe pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius pentru a respecta Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.

Un tribunal din municipiul Nacka a hotărât marți că procesul poate să meargă înainte după ce grupul de reclamanți face ajustări la plângerea lor.

„Instanța districtuală a emis astăzi o citație într-un proces colectiv de interes public”, a declarat tribunalul într-un comunicat remis presei, amintind că i s-a cerut să decidă dacă statul suedez are obligația de a lua anumite măsuri specifice care să limiteze schimbările climatice.

Instanța a mai stabilit că statul suedez are 3 luni să răspundă plângerii înainte ca procesul să înceapă sau să fie închis pe cale amiabilă între cele două părți.

Grupul „Aurora” dorește ca judecătorii să decidă că Suedia trebuie să își reducă emisiile de carbon cu cel puțin 6,5-9,4 milioane de tone pe an și vor ca măsura să se aplice retroactiv și pe anteriorii 4 ani.

Activiștii pentru mediu și ONU cer măsuri cât mai rapide pentru combaterea schimbărilor climatice

„Sănătatea și viitorul planetei, și cele ale noastre, sunt direct dependente de recunoașterea de către politicienii noștri a gravității crizei climatice, motiv pentru care Aurora dorește să facă tot ce îi stă în putință să vă facă să acționați”, a transmis grupul într-o scrisoare deschisă adresată anului trecut noului guvern de centru-dreapta de la Stockholm.

Decizia instanței suedeze vine la doar o zi după ce Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a cerut ţărilor bogate să accelereze trecerea la emisii „nete zero”, după ce o nouă evaluare a oamenilor de ştiinţă a avertizat că nu mai este timp de pierdut în ceea ce priveşte combaterea schimbărilor climatice.

„Liderii ţărilor dezvoltate trebuie să se angajeze să ajungă la un nivel net zero cât mai aproape de 2040, limită pe care ar trebui să şi-o propună cu toţii să o respecte”, a spus el într-un comunicat.

Guterres a lansat de asemenea un apel către ţări precum India şi China, care au anunţat planuri net zero pentru perioada de după 2050, să încerce să le devanseze şi ele cu un deceniu.

„Există o fereastră de oportunitate, care se închide însă rapid, pentru a asigura un viitor suportabil şi durabil pentru toţi”, se arată în raportul citat de șeful ONU.