​Lahore din Pakistan a fost clasat oraşul cu cel mai poluat aer din lume în 2022, în timp ce Ciad a fost desemnată ţara cu mai ridicată poluare atmosferică, potrivit unui raport anual publicat de IQAir, o platformă elveţiană pentru monitorizarea aerului, citată marţi de Reuters și Agerpres.

Smog in LahoreFoto: Rana Sajid Hussain / Zuma Press / Profimedia Images

IQAir măsoară nivelurile de poluare a aerului în funcţie de concentraţia particulelor atmosferice în suspensie PM2.5, nocive pentru sănătatea umană.

Raportul anual al IQAir este menţionat la scară largă de cercetători şi de organizaţiile guvernamentale.

Calitatea aerului în Lahore s-a înrăutăţit în 2022, rata particulelor fine de PM2.5 ajungând la 97,4 micrograme pe metru cub de aer, faţă de de la 86,5 în 2021, când oraşul pakistanez a devenit cel mai poluat la nivel global.

Pe locul al doilea pe lista celor mai poluate oraşe din lume se află oraşul chinez Hotan, cu un nivel de particule nocive PM2.5 de 94,3, o uşoară îmbunătăţire de la 101,5 în 2021.

Următoarele două oraşe se află în India: Bhiwadi, la periferia capitalei, cu un nivel de particule PM2.5 de 92,7, şi New Delhi cu 92,6.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă o concentraţie maximă de particule fine PM2.5 de 5 micrograme pe metru cub de aer.

Țările cu cel mai poluat aer din lume

În timp ce Ciadul a înregistrat o valoare medie anuală a PM2.5 de 89,7 micrograme pe metru cub de aer, Irakul s-a clasat pe locul al doilea în rândul ţărilor cu cea mai ridicată poluare atmosferică, cu 80,1 micrograme per metru cub.

Calitatea aerului din Bangladesh s-a îmbunătăţit din 2021, când a fost desemnată ţara cu cel mai poluat aer, şi se află pe locul al cincilea în cel mai recent raport IQAir, cu un nivel de PM2.5 de 65,8.

Potrivit noului raport, India şi Pakistanul au cel mai popluat aer din în regiunea Asiei Centrale şi de Sud, unde aproape 60% din populaţie locuieşte în zone în care concentraţia de particule fine PM2.5 este de cel puţin şapte ori mai mare decât nivelul recomandat de OMS.

La nivel global, una din zece persoane locuieşte într-o zonă în care poluarea aerului reprezintă o ameninţare pentru sănătate, potrivit IQAir.