Fenomenul meteorologic La Nina, care a intensificat secetele şi inundaţiile, s-a încheiat şi va fi înlocuit cu El Nino, care ar putea să cauzeze la rândul său alte probleme, au anunţat miercuri experţi în climatologie din cadrul ONU, relatează agențiile AFP și Agerpres.

Secetă în Argentina, februarie 2023Foto: eduardo bodiño / DPA / Profimedia

Graţie La Nina, un fenomen ce are tendinţa de a scădea temperatura oceanelor şi care s-a manifestat din 2020, încălzirea climei globale s-a atenuat puţin pe parcursul anului trecut.

Cu toate acestea, 2021 şi 2022 au fost mai călduroşi decât toţi anii anteriori anului 2015, a precizat Organizaţia Mondială de Meteorologie (OMM) din cadrul ONU în raportul său trimestrial.

„Impactul de împrospătare adus de La Nina a frânat temporar creşterea globală a temperaturilor, chiar dacă ultimii opt ani au fost cei mai călduroşi înregistraţi vreodată (de la debutul măsurătorilor meteorologice - n.red.), a declarat Patteri Taalas, secretarul general al OMM.

În prezent, fenomenul său contrar, El Nino, ar putea să revină în această vară şi „riscă să alimenteze un nou vârf al temperaturilor mondiale”, a avertizat el.

La Nina determină o răcire pe scară largă a temperaturilor de la suprafaţa Oceanului Pacific ecuatorial central şi oriental.

La Nina se produce la fiecare şapte ani şi alternează cu El Nino şi cu condiţii neutre între cele două fenomene.

Previziuni incerte

Există 90% şanse ca aceste condiţii meteo să fie neutre între martie şi mai, un procent care scade la 80% pentru intervalul aprilie-iunie şi la 60% pentru intervalul mai-iulie.

Şansele ca El Nino să se dezvolte în 2023 sunt estimate la 15% pentru aprilie-iunie, la 35% pentru mai-iulie şi la 55% pentru iunie-august.

"Avem nevoie de două sau trei luni pentru a formula o idee mai fiabilă despre ceea ce va urma", a avertizat Alvaro Silva, consultant al OMM.

Monitorizarea alternanţei celor două faze ajută ţările lumii să se pregătească mai bine pentru impacturile lor potenţiale, precum inundaţii, secete şi căldură extremă, a adăugat acelaşi specialist.

„Odată cu El Nino, există o probabilitate mai mare ca 2023 să devină cel mai călduros an înregistrat vreodată (din istoria măsurătorilor - n.red.)”, a mai spus Alvaro Silva.

OMM avertizează că în pofida încheierii La Nina, unele dintre efectele sale asupra precipitaţiilor ar putea să persiste din cauza duratei îndelungate a fenomenului.

Deşi El Nino şi El Nina sunt fenomene naturale, ele se înscriu „într-un context al schimbărilor climatice induse de oameni, care fac să crească temperaturile mondiale, afectează tiparul ploilor sezoniere şi fac clima să devină mai extremă”, precizează raportul OMM.