S-a apropiat oare omenirea de riscul unui cataclism global? Un grup de experți va dezvălui marți noua oră a ceasului apocaliptic, care ar trebui să măsoare iminența acestui fenomen, potrivit AFP.

Dr. Leonard Rieser mută săgeata ceasului Apocalipsei Foto: Carl Wagner / Zuma Press / Profimedia

ONG-ul american Bulletin of the Atomic Scientists, responsabil de acest ceas simbolic, va anunța la ora 10:00 (15:00 GMT) câte secunde separă planeta de gongul fatidic de la miezul nopții.

Fondat în 1945 de Albert Einstein și de oamenii de știință care au lucrat la Proiectul Manhattan, care a produs prima bombă atomică, acest grup de experți stabilește în fiecare an noua oră.

Inițial, după cel de-al Doilea Război Mondial, ceasul arăta că mai erau 7 minute până la miezul nopții. Până în 1991, la sfârșitul Războiului Rece, a revenit la 17 minute înainte de miezul nopții. În 1953, precum și în 2018 și 2019, ceasul a indicat că omenirea mai are 2 minute.

În ultimii doi ani, acesta a fost blocat la un record de 100 de secunde până la miezul nopții.

Criza climatică, războiul din Ucraina și riscurile reprezentate de proliferarea nucleară vor fi, printre altele, luate în considerare în calculul pentru anul 2023.