Un grup de cadre universitare încearcă să clarifice cauzele care ucid mii de crabi și homari pe coasta de nord-est a Angliei începând cu octombrie 2021. Un raport comandat de Guvern a fost publicat vineri, în care se arată că ei nu reușesc să identifice o cauză specifică a fenomenului, potrivit Rador.

Traulere britanice in portFoto: Tim Graham / robertharding / Profimedia Images

Experții consideră că este „foarte puțin probabil” ca una dintre cauze să fie, așa cum se sugerase, contaminarea cu piridină, o substanță folosită la dragarea gurii de vărsare a râului Tees, cu trafic industrial ridicat.

Nici nu găsesc dovezi concludente că un nou agent patogen sau parazit este responsabil pentru acest fenomen. În ciuda acestui fapt, experţii subliniază că încă nu a fost efectuat un „studiu molecular complet”.

De asemenea, ei au subliniat că această ipoteză „ar explica principalele observații” ale mortalității crustaceelor pe 70 de kilometri de coastă de aproape doi ani. Deocamdată, exclud ca problema să se datoreze algelor dăunătoare sau pierderii de oxigen din apă.

Regiunea Teesside este unul dintre așa-numitele „porturi libere” pe care Executivul britanic le-a creat pentru a încuraja economia zonelor industriale sărace ale țării cu scutiri de taxe și reduceri ale tarifelor comerciale.

Pescarii din zonă au susținut că sunt foarte afectaţi deoarece capturile lor de crabi și homari au scăzut între 80% și 95% în ultima perioadă.