Giganții petrolieri se angajează public să își ecologizeze operațiunile, dar recunosc la nivel intern că acțiunile lor nu vor reduce în mod semnificativ emisiile, continuând să investească masiv în hidrocarburi, se arată într-o notă a Congresului american publicată vineri, potrivit AFP.

Unitate de stocare și transfer de gazeFoto: DreamsTime / Viktord50

„Documentele publicate astăzi dezvăluie faptul că industria nu are niciun plan concret de curățare și că intenționează să pompeze și mai mulți combustibili poluanți în deceniile următoare”, a declarat Carolyn Maloney, președinta comisiei din Camera Reprezentanților care investighează această chestiune.

„Aceste companii știu că angajamentele lor privind clima sunt inadecvate, dar pun profiturile record înaintea consecințelor umane ale schimbărilor climatice”, a adăugat ea.

Printre documentele dezvăluite se numără un extras dintr-o prezentare făcută în fața consiliului de administrație al Chevron, în care se explică faptul că declinul unor concurenți din domeniul petrolului și gazelor creează oportunități pe care compania le poate valorifica prin „continuarea investițiilor” în energia tradițională.

Un e-mail intern al puternicului lobby petrolier american API arată că strategia sa privind clima pentru 2021 vizează în primul rând „promovarea continuă a gazelor naturale”.

Potrivit comisiei, documentele arată, de asemenea, că întreprinderile din acest sector „recunosc în mod privat că strategia lor este de a „rezista și de a bloca” reglementările privind clima.

Iar atunci când unele companii își vând activitățile cele mai poluante, cum ar fi gazele de șist, ele știu că acest lucru nu va elimina emisiile generate de aceste proiecte, ci doar le va muta în bilanțul unei alte companii.

Comisia din Camera Reprezentanților și-a început investigația în septembrie 2021, acuzând companiile petroliere că au căutat mult timp să ascundă efectele climatice ale activităților lor și că se opun în continuare noilor reglementări privind clima.

Criticile s-au intensificat în ultimele luni, oficialii guvernamentali acuzându-i că au profitat de recenta creștere a prețurilor la energie, cauzată de războiul din Ucraina, pentru a obține profituri mari și a le redistribui acționarilor, în loc să își sporească investițiile în energie tradițională și regenerabilă.

Joi, ExxonMobil a anunțat o creștere a programului de răscumpărare de acțiuni de la 30 de miliarde de dolari la 50 de miliarde de dolari până în 2024 și o creștere a cheltuielilor pentru energie mai curată de la 15 miliarde de dolari la 17 miliarde de dolari până în 2027.

foto: Dreamstime