Conferința privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție (CITES) de la Panama City a luat vineri ceea ce țara gazdă a numit o decizie „istorică” de a proteja aproximativ 50 de specii de rechini amenințate de comerțul înfloritor cu aripioare de rechin din Asia, potrivit AFP.

Rechinul albastruFoto: www.greatwhitesean.com / CATERS NEWS / Caters News / Profimedia

În ultima zi a celei de-a 19-a Conferințe (COP19) a Convenției privind comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatică pe cale de dispariție (CITES), delegați din 183 de state și din Uniunea Europeană (UE) au convenit în sesiune plenară să reglementeze pescuitul a 54 de specii de rechini (Carcharhinidae) și rechini ciocan (Sphynidae).

Acești rechini au fost incluși în apendicele II al CITES, care limitează strict comerțul cu anumite specii, prin consens, în ciuda rezervelor Japoniei cu privire la protecția acordată rechinului albastru, argumentând că acesta nu este o specie pe cale de dispariție.

Delegatul japonez a exprimat ”profunda îngrijorare” a țării sale cu privire la consecințele acestei decizii, care a fost considerată ”dăunătoare din punct de vedere social și economic” pentru pescarii din țara sa.

Cea mai discutată măsură

Protecția acestor rechini, solicitată de UE și de aproximativ 15 țări, printre care și Panama, a fost cea mai discutată decizie a summitului care a început la 14 noiembrie.

Acesta a devenit o măsură emblematică a conferinței, iar mai multe delegații aveau rechini împăiați pe birouri.

Shirley Binder, delegatul din Panama, a subliniat că rechinii care vor fi acum protejați în cadrul CITES reprezintă ”aproximativ 90% din piața” pentru aripioare de rechin.

Piața, cu sediul în Hong Kong, valorează mai mult de jumătate de miliard de dolari pe an (483 de milioane de euro). Aripioarele pot fi vândute cu 1.000 de dolari kilogramul în Asia de Est pentru a face supe foarte apreciate în bucătăria tradițională chineză.