Fostul şef al Gărgii de Mediu Octavian Berceanu a declarat joi seară, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că Bucureştiul şi Ilfovul sunt polul poluării în Europa, iar costul aferent pentru fiecare bucureştean care respiră acest aer infect este de 3.024 de euro pe an. Berceanu a prezentat o statistică de ultimă oră care arată că numărul de oameni care mor în Europa din cauza poluării este de ordinul sutelor de mii, iar unii spun că în România mor anual 35.000 de oameni, alţii că 21.000.

Octavian BerceanuFoto: Inquam Photos / George Călin

„Astăzi, acum câteva ore a apărut un rezultat la nivel european, o statistică oficială care spune că numărul de oameni care mor în Europa din cauza poluării este de ordinul sutelor de mii, 238.000. Bucureştiul şi Ilfovul sunt polul poluării în Europa, trebuie să înţelegem lucrul acesta. Iar costul aferent pentru fiecare bucureştean care respiră acest aer infect este de 3.024 de euro în fiecare an”, a afirmat Octavian Berceanu, conform News.ro.

El a precizat că acest cost multiplicat cu numărul de bucureşteni duce la câteva miliarde pe care le plătesc toţi cetăţenii din România, dar sunt plăţi „în viaţă”.

„Unii spun că mor 35.000 de oameni, alţii că 21.000 de oameni, în fiecare an, din cauza poluării, pe care nimeni nu vrea să îi asume şi să stopeze acest flagel”, a mai afirmat Octavian Berceanu.

El a mai spus că în prezent există o reţea oficială privind monitorizarea aerului, o bază de date, „au apărut mai mulţi senzori şi reţele alternative care vin să completeze datele ca să avem o radiografie a calităţii aerului”.

„Am făcut doar unul sau doi paşi înainte, noi monitorizăm doar câteva elemente, sunt mult mai multe care distrug sănătatea şi mediul şi nu se monitorizează. Sunt substanţe în aer, în urma arderilor ilegale în mod special, pe care nimeni nu le monitorizează şi care dau cam 20% din poluarea Bucureştiului. La nivelul ţării şi la nivel european au fost făcute studii de unde vine poluare şi ce trebuie să facem, cum să stopăm aceste arderi ilegale. Aici ne-am înpotmolit, statul român dă pe repede înainte înapoi”, a mai arătat Berceanu.

____________

CITEȘTE ȘI: De ce Bucureștiul este tot mai poluat în sezonul rece, iar autoritățile nu au nicio reacție