China este dispusă să susţină mecanismul de despăgubire a ţărilor sărace pentru pierderile şi pagubele suferite din cauza modificărilor climatice, a afirmat miercuri, ambasadorul climatic al acesteia, Xie Zhenhua, la summitul climatic COP27, din Egipt, dar, ulterior, China a afirmat că implicarea sa nu va implica bani, potrivit Reuters.

Cerul de deasupra Beijingului a devenit galbenFoto: Steven Shaver / UPI / Profimedia Images

Xie a afirmat că statul chinez nu are nicio obligaţie să participe, dar şi-a subliniat solidaritatea cu cei care cer mai multă participare din partea ţărilor bogate în această problemă şi a subliniat pagubele suferite de China din cauza extremelor meteorologice legate de climă.

"Susţinem cu tărie cerinţele ţărilor în curs de dezvoltare, în speciale ale celor mai vulnerabile, referitoare la despăgubirea pentru pierderi şi pagube, pentru că şi China este o ţară în curs de dezvoltare şi şi noi am suferit mult din cauza evenimentelor meteorologice extreme", a afirmat Xie, prin intermediul unui translator.

"Nu este obligaţia Chinei, dar suntem dispuşi să ne aducem contribuţia şi să facem un efort".

Un purtător de cuvânt al delegaţiei chineze a afirmat ulterior că statul chinez nu va contribui financiar. O traducere Reuters a remarcelor lui Xie arată că nu a specificat că statul chinez va contribui financiar, ci se oferă să "coopereze" cu ţările în curs de dezvoltare. China este considerată de Organizaţia Mondială a Comerţului, în ciuda faptului că ea are a doua economie din lume.

În luna octombrie, trimisul special al Statelor Unitem John Kerry, a spus deporterilor că statul chinez ar trebui să contribuie financiar pentru pierderi şi pagube, "în special dacă vor continua în următorii 30 de ani să îşi crească emisiile", potrivit Politico.

Xie a afirmat că John Kerry, "prietenul lui de 25 de ani", nu a ridicat această problemă cu el, în timpul discuţiilor informale de la conferinţa climatică din cursul acestei săptămânio. El a adăugat că statul chinez contribuie deja cu miliarde de yuani către ţările în curs de dezvoltare, pentru a le ajuta în efortul lor de atenuare a efectelor, citează Rador.