Iarna avem noaptea un nivel al poluării foarte ridicat, existând un factor denumit inversiune termică, susține Cezara Copacianu, communication manager Airly.

PoluareFoto: Adam Radosavljevic, Dreamstime.com

„Acesta este un fenomen care se produce în special iarna și de aceea avem noi noaptea nivelul de poluare foarte înalt”, a spus ea în cadrul unei conferințe.

Ce se întâmplă, de fapt?

„În timpul zilei noi poluăm, iar seara, cum ne-am aștepta în mod normal ca poluarea să se ridice către atmosferă, ea de fapt coboară. Toată poluarea din timpul zilei, pe care noi am produs-o, ajunge la nivelul nostru și noi o respirăm pe timpul iernii”, a mai afirmat Copacianu.

De aceea, spune ea, nu e tocmai recomandat să deschidem geamul iarna, să aerisim noaptea locuința.

Care sunt cele mai poluate orașe

În România avem și orașe mai puțin poluate, cât și mai poluate.

„Constanța și Tulcea, de exemplu, sunt orașe mai puțin poluate datorită poziționării aproape de mare. În București, Ilfov, Iași, Covasna și Dolj sunt niște orașe foarte poluate”, a mai arătat reprezentanta Airly.

Motivele poluării, spune ea, diferă de la un context la altul.

„Dacă ne uităm la orașele mari, discutăm în special de trafic intens. În general acesta este factorul principal. Dacă ne uităm la orașe mai mici care sunt intens poluate, deși nu vorbim de un trafic, putem vorbi de o activitate intens poluantă. Putem discuta de activitatea unei fabrici”, a mai afirmat Cezara Copacianu.

Sursă foto: DreamStime.com