​La mai bine de jumătate de secol după ce Marea Britanie a efectuat primele teste nucleare în arhipelagul australian Insulele Montebello oamenii de ştiinţă au descoperit că există în continuare un risc de radiaţii pentru vieţuitoarele marine şi turişti, relatează Agerpres.

Insulele Montebello din vestul AustralieiFoto: Stewart Allen / Alamy / Profimedia Images

„Am detectat niveluri de radionuclizi rezultând din testele nucleare peste cele considerate de bază, adică niveluri care ar putea fi detectate din nisipul de pe o plajă”, a declarat Madison Hoffman de la Universitatea Edith Cowan, citată într-un comunicat emis marţi.

Nivelul de radiaţii pune în pericol peste 150 de varietăţi de corali, 450 de specii de peşti, 630 de tipuri de moluşte şi 170 de specii de stele de mare şi arici de mare, conform comunicatului. În cadrul proiectului, au fost colectate şi testate peste o sută de eşantioane de sedimente marine şi de vieţuitoare marine din jurul insulelor. Proiectul va continua până în 2024.

Echipa de oameni de ştiinţă cartografiază în prezent zonele în care au fost identificate niveluri mai ridicate de radionuclizi, iar următorul pas este stabilirea impactului asupra vieţuitoarelor marine.

Insulele Montebello sunt frecventate de pescari, scafandri şi pasionaţii de snorkeling, iar turiştii sunt sfătuiţi să nu petreacă mai mult de o oră pe zi în zonă.

Marea Britanie a efectuat teste nucleare aici între 1952 şi 1956.