Casa Albă a declarat vineri că a condamnat recentele comentarii privind schimbările climatice ale președintelui Băncii Mondiale, David Malpass, care a fost criticat săptămâna aceasta după ce a refuzat să spună dacă acceptă consensul științific privind încălzirea globală, scrie AFP.

David MalpassFoto: Profimedia Images

"Condamnăm cuvintele președintelui" Băncii Mondiale, a declarat jurnalistilor secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre. "Ne așteptăm ca Banca Mondială să fie un lider global al ambiției și mobilizării în domeniul climei”.

Departamentul Trezoreriei, care supervizează angajamentul SUA față de bancă, "a avut și va continua să aibă această așteptare clară față de conducerea Băncii Mondiale", a spus ea.

Jean-Pierre a vorbit la scurt timp după ce principalul consilier al președintelui Joe Biden pe probleme climatice, John Podesta, a declarat că Malpass, un republican nominalizat de fostul președinte Donald Trump, nu ar trebui "să se menajeze" în ceea ce privește consensul științific privind schimbările climatice.

Malpass a fost criticat săptămâna aceasta de unii lideri mondiali și grupuri de mediu după ce a refuzat să spună dacă acceptă consensul științific privind încălzirea globală.

Vineri, Malpass a recunoscut că remarcile sale au fost "nefericite", dar a declarat că niciunul dintre acționarii băncii nu i-a cerut demisia.

Podesta, numit la începutul acestei luni pentru a supraveghea noile cheltuieli de 370 de miliarde de dolari ale SUA pentru climă, l-a criticat pe Malpass la Forumul Global Clean Energy Action din Pittsburgh, fără a-i menționa numele.