Spre deosebire de navele care navighează de obicei în apele din sud-vestul Angliei, echipajul Greenpeace nu aruncă plase, ci blocuri uriașe de piatră în mare. Scopul lor: prevenirea practicilor de pescuit industrial "distructive", scrie AFP.

Vase de pescuit, Canalul ManeciiFoto: Carolyn Clarke / Alamy / Alamy / Profimedia

La bordul Arctic Sunrise, nava oceanografică a grupului de mediu, activiștii au aruncat joi 18 blocuri de calcar cu o greutate cuprinsă între 500 și 1.400 de kilograme în inima unei zone marine protejate oficial.

Ideea este de a face imposibil pescuitul cu traule de fund, plasele uriașe folosite de vasele de pescuit de mare tonaj care deteriorează fundul mării și ucid speciile care nu sunt vizate.

"Amplasăm roci mari de calcar pe fundul mării pentru a crea o barieră de protecție care va pune zona în afara zonei de pescuit distructiv", a declarat pentru AFP Anna Diski, o activistă de pe vas.

Acest lucru va "împiedica" traulerele "să își tragă plasele de pescuit pe fundul mării", a adăugat ea.

Pentru Will McCallum, șeful Greenpeace UK, este o acțiune "de protejare a oceanelor ca ultimă soluție". "Am prefera ca guvernul să își facă treaba", a spus el, chiar dacă acest tip de nave sunt permise în majoritatea zonelor marine protejate din țară.

El a declarat că permiterea unei astfel de practici în aceste zone este "scandaloasă".