Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că peste 600 de localităţi din ţară sunt afectate în ceea ce priveşte alimentarea cu apă, din cauza secetei. Dintre acestea, aproximativ 400 sunt fără sisteme complete de alimentare cu apă, iar în celelalte, care au astfel de sisteme, furnizarea apei se face în baza unui program, relatează News.ro.

Secetă în RomâniaFoto: Dreamstime.com

"Sunt deja peste 600 de localităţi cu restricţii şi aceste localităţi suferă din cauza lipsei de apă pentru că la un moment dat resursele au fost folosite şi pentru altceva – pentru irigaţii, de exemplu, în grădină, în gospodărie – dar de foarte multe ori au secat acele râuri care asigurau alimentarea unor bazine de captare. Sunt peste 600, din care în jur de 400 sunt fără sisteme complete de alimentare cu apă. Celelalte sunt cu sisteme de alimentare cu apă, dar acolo furnizarea se face doar în anumite perioade ale zilei”, a declarat ministrul Mediului, joi seară, la TVR.

Tanczos Barna a spus că "apa va deveni o resursă din ce în ce mai valoroasă” şi că vor exista foarte multe perioade de secetă, aşa cum arată statisticile.

El a subliniat nevoia stopării fenomenului de deşertificare, realizarea de habitate umede şi cea privind împăduririle.

Tanczos a mai spus că România are o situaţie mult mai bună comparativ cu ţări precum Grecia, Spania sau Italia în ceea ce priveşte resursele de apă.