Aproximativ 300 de tone de pești morți au fost extrași din Oder, fluviul care desparte Germania de Polonia, în această vară în urma unui dezastru ecologic, care ar putea fi legat de o microalgă toxică, a anunțat joi guvernul german, relatează AFP.

Pești morți plutesc pe fluviul Oder, care traversează Germania şi Polonia (imagine din 2022)Foto: Patrick Pleul / AFP / Profimedia Images

Bilanțul anterior era de aproximativ 100 de tone de pești morți. Acum a ajuns la 300 de tone, potrivit ministrului german al Mediului, Steffi Lemke, citată de portalul de știri The Pioneer.

„Oderul este în prezent scena unui dezastru ecologic care va pune în pericol pentru o lungă perioadă de timp acest prețios ecosistem”, a deplâns ministrul mediului pentru această presă.

Din aceste 300 de tone, aproximativ 100 de tone au fost preluate de pe partea germană, în regiunea Brandenburg.

Peștii morți sunt incinerați în fabrici specializate.

Cauzele precise ale acestor morți în masă rămân de stabilit, a amintit ministrul.

Autoritățile cred, totuși, că o microalgă toxică, „prymnesium parvum”, ar putea fi cauza dezastrului.

Microalgele, numite și „alge de aur”, sunt frecvente în estuare și se dezvoltă în mod normal în apele salmastre, cu un conținut de sare mai mic decât cel al mării.

Dacă s-a putut prolifera într-o asemenea măsură în apele dulci ale Oderului, aceasta indică o salinitate anormală a râului, care ar putea avea cauze industriale.

Dezastrul a tensionat oarecum relațiile dintre Berlin și Varșovia. Germania a acuzat astfel Polonia că a întârziat informarea acesteia cu privire la amploarea poluării.

Primele rapoarte privind moartea în masă a peștilor în Oder au venit de la localnicii și pescarii polonezi pe 28 iulie.

În ultimii ani, Oderul era cunoscut a fi un râu relativ curat, cu aproximativ 40 de specii de pești care trăiesc acolo.

Ambele părți au suspectat de la început că substanțele chimice au jucat un rol. Ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa, a clarificat însă ulterior că „niciuna dintre probele testate până acum” nu a „evidențiat substanțe toxice”.

Anterior, ministerul Mediului din landul Brandenburg a spus că probe prelevate la staţia de monitorizare din Frankfurt (Oder), la circa 100 de km est de Berlin, în perioada 7-9 august, au arătat concentraţii ridicate ale unui pesticid care conţine ingredientul activ acid 2,4-diclorfenoxiacetic, potrivit DPA.