Cea mai gravă secetă din ultimii ani din Europa a redus cotele Dunării la unele dintre cele mai scăzute niveluri de aproape un secol, expunând epavele a zeci de nave de război germane încărcate cu explozibili și scufundate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în apropierea orașului portuar fluvial Prahovo din Serbia, relatează Reuters. Epavele îi pun în pericol inclusiv pe români.

Epava unei nave germane din al Doilea Razboi Mondial, scoasa la iveala de cotele scazute ale DunariiFoto: Captura video

Acestea sunt printre sutele de nave scufundate de-a lungul Dunării de flota Germaniei naziste în 1944, în timp ce se retrăgeau pe măsură ce forțele sovietice avansau, și încă împiedică traficul fluvial în timpul nivelurilor scăzute ale apei.

Cu toate acestea, seceta din acest an - văzută de oamenii de știință ca o consecință a încălzirii globale - a expus mai mult de 20 de epave pe o porțiune a Dunării, lângă Prahovo, în estul Serbiei, dintre care multe conțin încă tone de muniție și explozibili și reprezintă un pericol pentru transportul maritim.

„Flotila germană a lăsat în urmă un mare dezastru ecologic care ne amenință pe noi, prahovenii”, a spus Velimir Trajilovic, 74 de ani, un pensionar din Prahovo care a scris o carte despre navele germane.

Lucrătorii din industria locală de pescuit sunt, de asemenea, în pericol, inclusiv cei din România, care se află chiar pe partea cealaltă a țărmului.

Luni de secetă și temperaturi record au restrâns traficul fluvial pe artere vitale din alte părți ale Europei, inclusiv Germania, Italia și Franța. În Serbia, autoritățile au recurs la dragare pentru a menține deschisă navigația de pe Dunăre.

Unele dintre epave au îngustat secțiunea navigabilă pe această porțiune a Dunării la doar 100 de metri de la 180 de metri.

Răspândite peste albia fluviului, unele dintre nave încă mai au turele, poduri de comandă, catarge rupte și carene răsucite, în timp ce altele se află în mare parte scufundate sub maluri de nisip.

În martie, guvernul sârb a lansat o licitație pentru salvarea epavelor și îndepărtarea muniției și a explozivilor. Costul operațiunii a fost estimat la 29 de milioane de euro.